22 Temmuz 2020 Çarşamba

Patronlar işçileri, ücret indirimine zorluyor

Kısa çalışma ödeneği, patronların elinde işçisinin maaşını azaltmaya yönelik bir silaha dönüştü. Bazı işverenlerin, çalışanlarına “Düşük ücretle çalışmayı kabul edersen gel başla, yoksa ücretsiz izne devam et” dediği ortaya çıktı.

BOLD – Salgın sırasında istihdamı korumak, çalışanların gelir kaybını azaltmak amacıyla birçok tedbir uygulamaya konuldu. Bu kapsamda 17 Nisan’dan itibaren uygulamaya konulan ve 17 Ağustos’a kadar uzatılan işten çıkarma yasağı döneminde işveren işçileri ücretsiz izne çıkartabiliyor. Ücretsiz izne çıkartılan işçilere, günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği veriliyor.

PATRONLAR ÜCRETTE İNDİRİM İSTİYOR

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, çalışanlar şimdi de ücrette indirim talepleriyle karşılaşmaya başladılar. İsmi saklı iş güvenliği uzmanı, bazı ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin (OSGB) kısa çalışma sırasında hem devletin verdiği destekten yararlanıp, hem de kısa çalışmaya gönderdiği elemanların yerine daha düşük ücretle çalışan yeni eleman aldıklarını belirtti. Ayda 4 bin 250 lira ücretli uzmana işverenin, “3000 liraya çalışmayı kabul edersen gel başla, kabul etmezsen ücretsiz izne devam edersin” diye tekliflerde bulunduklarını ifade etti.

İNDİRİMİ KABUL ETMEYENLER 1.168 TL’YE RAZI OLACAK

İş Kanunu’na göre, işveren işçinin rızası olmadan ücrette indirim yapamıyor. İşçi, işverenin ücrette indirim talebini 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmezse teklif reddedilmiş sayılıyor. İşveren buna rağmen ücrette indirim yaparsa, işçi açısından iş akdini haklı fesih sebebi ortaya çıkıyor. Haklı fesih yapan işçi kıdem tazminatını alıp ayrılabiliyor. İşten çıkarma yasağı döneminde işverenden ücrette indirim talebini alan işçi ise ya teklifi kabul etmesi ya da ücretsiz izne çıkartılanlara verilen ayda 1.168 lira nakdi ücret desteği ile yetinmesi gerekiyor.

Pınar Gültekin’i öldüren cani tutuklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder