23 Temmuz 2020 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi, işçiye yaramadı: 1,7 milyon işçiye bin 168 lira aylık!

Tek adamlık eleştirilerini haklı çıkaracak uygulamalarla gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi 2’nci yılını doldururken sıkıntılar katlanıyor. Özellikle işçiler sistemin paletleri altında eziliyor.

BOLD – İktidar Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ni övüyor ancak istatistikler tablonun hiç de iç açıcı olmadığını gözler önüne serdi. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine yansıyan veriler son 2 yılda yüz binlerce işçinin işini kaybettiğini, ücretsiz izne çıkarıldığın ortaya koydu. Aynı dönem işverene destek ise hız kesmedi. Asgari ücretin 2002’den bu yana yüzde 134 arttığı açıklanırken hâlâ açlık sınırı altında yer aldığı dile getirilmedi. Yine emeklilere bayramlarda verilen bin lira ikramiyenin yaklaşık 2 yıldır yerinde saydığı, çok sayıda emeklinin sıfır zamla geçinmek zorunda kaldığı göz ardı edildi.

ASGARİ ÜCRET YÜZDE 134 ARTTI AMA HÂLÂ AÇLIK SINIRI ALTINDA

İki yıllık ‘yeni sistem’in ortaya çıkardığı görüntünün bazı sonuçları şu şekilde:

3,7 milyon işçi kısa çalışma ödeneği kapsamında ücretinin yüzde 60’ını alabildi. Bu sürede genel sağlık sigortası primi harici diğer emeklilik prim ödemeleri donduruldu.

1,7 milyon işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Şartları taşımadıkları gerekçesiyle işsizlik maaşı alamadı. 1,7 milyon işçi, devletçe işsizlik sigortası fonundan karşılanan aylık bin 168 lira geçinmek zorunda kaldı, hâlâ da kalıyor. Hükumet, süreyi gelecek yıl ortasına kadar bir yıl daha uzatmaya hazırlanıyor.

AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 184 liralık net asgari ücret yüzde 134 artış ile 2 bin 324 liraya ulaştı. Ancak Türk-İş’in açlık-yoksulluk sınırı araştırmasına göre Eylül 2002’de açlık sınırı 348 liraydı. Bugün ise 2 bin 431 lira. Asgari ücret bugün de açlık sınırı altında.

İŞVERENE DESTEĞİN ÇOĞU İŞSİZLİK FONUNDAN

Son 2 yılda 1 milyon 650 bin işverene 79,7 milyar lira destek çıkıldı. Sadece asgari ücret desteği 20 milyar lirayı buldu. 1,6 milyon iş yeri için 19,7 milyar lira asgari ücret desteği sağlandı. AKP döneminde 18 ayrı sigorta prim teşviki, desteği ve indirimi ile işverene 213 milyar lira devlet katkısı sağlandı. Ayrıca desteklerin çoğu, işsizlik döneminde işçiye katkı amaçlı sigorta fonundan karşılandı.

En düşük emekli aylığının bin 500 liraya yükseltildiği açıklandı. Oysa birçok emeklinin maaşı bin 500 lira altında. Aradaki fark Hazinece tamamlanıyor.

Maden işçisi iş kazasında hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder