7 Ağustos 2020 Cuma

‘AKP, TOKİ ihaleleriyle yandaş müteahhitlere 106 milyar lira ödedi’

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Toplu Konut İdaresinin(TOKİ) AKP iktidarında yandaş müteahhitlere aktarılan miktarı Meclis gündemine taşıdı. Kılıç, “AKP, TOKİ aracılığıyla 17 yılda yandaş firmalara 106 milyar lira ödemiş” dedi.

BOLD – CHP’li Kılıç, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un soru önergemize verdiği cevap, gizlenen gerçeği gözler önüne serdi” ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a TOKİ ihaleleriyle müteahhit firmalara yapılan ödemelerin miktarıyla ilgili soru önergesi verdi.

85 MİLYON LİRA ZARARIN SORUMLUSU KİM?

Cumhuriyet’in haberine göre Bakan Kurum, Kılıç’ın ilgili soru önergesini TOKİ’den aldığı bilgilerle yanıtladı. Kılıç’ın “TOKİ’nin hisse devriyle Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’deki kamu payı yüzde 50’nin altına düşürülerek TBMM KİT Komisyonunun denetim alanı dışına çıkarılıp 50 gün içinde 85 milyon lira zarara uğratılmasının sorumlusu kimdir” sorusuna Bakan Kurum, “Bahsedilen husus, 2013 yılı sonlarında geri alınan hisselerle ilgili olup, böyle bir zarar söz konusu değildir” cevabı verdi.

“TOKİ, AKP hükümetleri döneminde müteahhit firmalara ne kadar hak ediş ödemesi yapmıştır” sorusuna ise Bakan Kurum, “TOKİ tarafından 2003 yılından bugüne kadar yüklenicilere KDV dahil 106.904.814.217,60 TL hakkediş ödemesi gerçekleştirilmiştir” cevabı verdi. Kurum’un cevabı yandaş müteahhitlere 17 yıl boyunca 106 milyar lira ödeme yapıldığını ortaya koydu.

CENGİZ, LİMAK, KOLİN, ÇALIK, KALYON, RÖNESANS…

CHP’li Kılıç, AKP iktidarı döneminde TOKİ’den ihale kazanan şirketlere bakıldığında kimlerin zengin olduğunun görüleceğini belirtti. AKP’nin, TOKİ aracılığıyla 18 yılda yandaş müteahhitlere ne kadar kaynak aktardığının bugüne kadar bilinmediğini vurgulayan Kılıç, şunları söyledi: “Bakanın soru önergemize verdiği cevap, artık bu bilinmezliği ortadan kaldırmıştır. AKP iktidarı yandaş firmalara 17 yılda 106 milyar 904 milyon Lira aktarmıştır. AKP hükümetleri döneminde TOKİ’den iş alan firmalar ile devlet ihalelerini kazanan şirketlere baktığımızda, kimlerin zengin olduğunu görebilmekteyiz. Cengiz İnşaat, Limak Grup, Kolin Grubu, Çalık Holding, Kalyon Grubu, Sancak Grubu, Torunlar Grup, Rönesans Şirketi… Bu şirketlerin isimleri farklıdır ama bir özellikleri vardır, o da AKP’ye yakın olmalarıdır, hatta bazılarının akrabalık ilişkisi içinde olmasıdır. Milletin ise açlık ve sefaletle içerisinde boğuşması umurlarında olmamıştır.”

Davutoğlu “bilseydim giymezdim” dedi kareli ceketini çıkarttı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder