6 Ağustos 2020 Perşembe

Bakanlıktan yandaş olmayan sendikaya yetki yok

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çoğunluğu elde eden Belediye-İş Sendikası’na 10 aydır yetki vermediği ortaya çıktı.

BOLD – Yandaş olmayan sendikalara bakanlık yetki belgesi vermiyor. Sendikalara toplu sözleşme için gerekli olan yetkinin siyasi makam olan bakanlık tarafından verilmesi eleştiri konusu oldu.

SENDİKALAR YANDAŞ OLMAYA ZORLANIYOR

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ı haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Belediye-İş Sendikası’na 10 aydır yetki verilmemesinin “hakkın suistimali” olduğuna işaret eden Girne Amerikan Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Engin Ünsal, “Yetki sorunu sendikacılığımızın üzerinde Demokles’in kılıcıdır. Sendikalarımız özgür değildir ve adeta iktidar partisinin yandaşı olmaya zorlanmakta” dedi.

SON DERECE YANLIŞ BİR DÜZENLEME

Sendikaların yetki için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak zorunda olduklarını anlatan Ünsal bunun son derece yanlış bir düzenleme olduğunu belirterek, “Bunun son örneği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaşandı. İşçilerin çoğunluğunu örgütlemiş ve AKP yandaşı olmayan Belediye-İş Sendikası’na yetki verilmemesi açıkça bir hakkın suistimalidir” diye konuştu.

YETKİ KONUSUNDA BAKANLIK ARADAN ÇIKMALI

Ünsal, yetki konusunda bakanlığın aradan çıkması gerektiğini söyledi. Bu konuda iki düzenlemenin akla geldiğine işaret eden Ünsal, “Birincisi Almanya’da olduğu gibi kendini çoğunluk sahibi gören sendika doğrudan işverene başvurup sözleşme yapma isteğini iletir. İşveren yanaşmazsa sendikanın grev hakkı vardır” dedi.

 

Korkulan oldu vaka sayısı artışa geçti!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder