7 Ağustos 2020 Cuma

AKP’li avukatlar çoklu baroyu gerçekte değil sanalda kurdu

AKP’li avukatlar, çoklu baro düzenlemesi sonrası henüz yeni baro kuracak sayıya ulaşamadı. İstanbul’da bin 500 imza toplanırken Ankara ve İzmir’de yeni baro girişimi yok. Resmi olarak kurulamayan barolar için sosyal medyada İstanbul ve Ankara hesapları açıldı.

BOLD – AKP ve MHP’nin baroların karşı çıkmasına rağmen Meclis’te kabul ettiği çoklu baro değişikliğinin ardından yeni barolar için resmi bir girişim yapılmadı.

İstanbul’da AKP’ye yakın avukatlar yaklaşık 20 günde bin 500 imza toplanabildi.  AKP’li avukatların yeni baro kurmak için gerekli 2 bin rakamını baro levhasına kayıt olma zorunluluğu bulunmayan kamu avukatlarının desteğiyle sağlayacağı belirtiliyor. Gazete Duvar’ın haberine göre, resmiyette bir baro kurulamazken, Twitter’de İstanbul 2 Nolu Barosu ile Ankara Barosu 2 hesapları açıldı. ‘Ankara Barosu 2’ adıyla açılan Twitter hesabı üzerinden yeni baro için ‘kurucular kurulu üyeleri’ aranırken hesap bir süre sonra askıya alındı. Ankara’nın yanı sıra İstanbul’da da ‘İstanbul 2 Nolu Barosu’ adıyla sosyal medyada hesap açıldı. Twitter üzerinden ikinci baroya ilişkin ilke ve görüşlerin açıklandığı hesap, yeni baronun 1 Eylül’de kurulacağını öne sürdü; ancak kentte yeni baro kurma hazırlığında olan Hukukun Üstünlüğü Platfomu hesabın kendilerine ait olmadığını belirtti.

İstanbul’da ikinci bir baro kurmak için Hukukun Üstünlüğü Platformu adıyla bir araya gelen avukatlar, geçtiğimiz haftalarda ilk toplantısını yaptı. Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı’nın öncülüğünde devam eden çalışmalar kapsamında 46 bin 52 avukatın bulunduğu İstanbul’da şu ana kadar bin 500 imza toplandı. Cavit Tatlı önümüzdeki günlerde 2 bin avukat sayısına ulaşacaklarını söyledi.

TBB SEÇİMLERİNE YETİŞTİRMEYE ÇALIŞACAKLAR

Tatlı, yeni baroyu bir an önce kurarak aralık ayında yapılacak Aralık 2020’de yapılacak TBB seçimlerine girmeyi hedeflediklerini belirtti. 2 bin sayısına kısa sürede ulaşacaklarını kaydeden Tatlı, “Yeni baro için yeterli sayıya ulaşır ulaşmaz başvuru yapacağız. Şu an bin 500 meslektaşımızdan imza topladık. TBB seçimlerine katılmak için 2 genel kurul yapmamız lazım. Yetişebilirsek katılacağız. En iyisini yapmak istiyoruz” dedi.

Öte yandan, farklı grupların ise ekim ayında yapılacak İstanbul Barosu seçimlerini beklediği, seçim sonucuna göre hareket edecekleri kaydediliyor. Yeni baro için somut adımların CHP’nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru sonucuna göre atılacağı ifade ediliyor.

ANKARA’DA AKP VE MHP UZLAŞMASI YOK

Edinilen bilgiye göre Ankara’da ise AKP ve MHP’li avukatlar arasında henüz uzlaşma yok.  Ankara Barosunun 2018’de yapılan Olağan Genel Kurulu seçimine ortak adayla giren AKP’ye yakın avukatların kurduğu Baroda Birlik grubu ile MHP’ye yakın avukatların oluşturduğu Milliyetçi Avukatlar Grubu, yeni baro konusunda uzlaşamadı. Ankara’da ikinci baro için ayrı ayrı çalışma başlatan gruplar, yeterli olan 2 bin sayısına erişemiyor. 2018 yılında yapılan seçimlerde iki grubun adayı avukat Gencer Özdemir, 2 bin 183 oy alabilmişti. Gencer Özdemir, “Yeni baroya ilişkin düşüncemiz var. Ancak henüz somut bir adım yok” dedi.

İZMİR’DE YENİ BARO ZOR GÖRÜNÜYOR

Yeni düzenlemeye göre 9 bin 612 avukatın bulunduğu İzmir’de ikinci bir baro kurulmasına ‘zor’ gözüyle bakılıyor. İzmir’de Madımak Katliamı sanıklarının avukatı olarak tanınan ve 24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekilliği yapan Ali Aşlık,  “İmza sürecine henüz girmedik. Daha görüşmeler yapıyoruz” dedi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, İzmir de ikinci bir baro kurulmasına ihtimal vermedi. AKP ve MHP’li avukatların baroda yüzde 5 oylarının olduğunu vurgulayan Yücel, “Burada yeni baro kurulması zor. Oyları yüzde 5. Yaptıkları algı yaratmak” diye konuştu. Kamu avukatları ile 5 bin üye sayını aşan Antalya’da ise yeni baro kurmaya ilişkin hiçbir çalışma olmadığı kaydedildi.

Mevcut avukatlar ile İstanbul dahil büyükşehirlerde 2 bin sayısına ulaşamayan AKP ve MHP’ye yakın avukatların, aralık ayında yapılacak TBB seçimlerine katılamayacağı belirtiliyor.

‘AKP, TOKİ ihaleleriyle yandaş müteahhitlere 106 milyar lira ödedi’

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder