6 Ağustos 2020 Perşembe

Döviz ve altındaki rekorlar vatandaşı fakirleştiriyor

Ekonomi yönetiminin yanlış politikaları ve Kovid-19 salgını TL’yi eritiyor. Cebindeki paranın değeri düşen vatandaş ise yoksullaşıyor. Kişi başına düşen milli gelir ise 7 bin dolarlara gerilerken, alım gücü de düşüyor.

BOLD – Mali piyasalardaki yangın, özellikle döviz tarafında dün de devam etti. Özellikle dolar/ TL kamunun 2019’dan beri 110 milyar dolara ulaşan döviz arzının yeni kaynak olmaksızın, mevcut rezervlerle sürdürülemeyeceği yönünde kuvvetlenen piyasa beklentileriyle birlikte yeni tarihi rekoru gördü.

DOLAR VE EURO REKOR KIRDI

Hem dünyada hem Türkiye’de koronavirüse yönelik ikinci dalga endişeleri de piyasaları etkileyen önemli etkenlerden biri. Dün güne 7.06 seviyesinde başlayan dolar akşama doğru 7.3150 liraya kadar çıktı. Günlük kayıp yüzde 3’ü aştı. Dolar günü ise 7.31 lira seviyesinde tamamladı. Euro da yeni bir rekor seviye oluştu. Güne 8.44 lira seviyesinde başlayan Euro akşama doğru 8.6550 liraya kadar çıktı. Euro da günü 8.64 seviyesinde tamamladı.

BORSA YÜZDE 6.26 DÜŞTÜ

Dövizde bu tür gelişmeler olurken Borsa İstanbul’da (BİST) da hızlı bir düşüş görüldü. Güne 1093 puan seviyesinde başlayan BİST 100 Endeksi, günü ise 1034 puanda tamamladı. Borsa günü yüzde 5.26 düşüşle tamamladı. Bu tür gelişmeler nedeniyle piyasadaki endişeler TL cinsi tahvil getirilerinde sadece bugün 75 baz yükselişe neden olurken, 5 yıllık CDS’de yeniden 600 baz puanın üzerine çıkmış durumda.

MERKEZ VE BDDK’DAN YENİ KARARLAR

Merkez Bankası ise bir açıklama yaparak “Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır” dedi. BDDK da swap piyasasında normalleşme için uluslararası kalkınma bankalarına yurtiçinde TL’ye erişim sınırlamalarıyla ilgili sağlanan muafiyeti yurtdışında yerleşik tüm bankaları kapsayacak şekilde genişlettiğini açıkladı.

 

Vaka sayısını açıklayan Bakan Koca: Bu verilerden hiçbiri garanti sunmuyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder