5 Ağustos 2020 Çarşamba

Çocuklar virüs yüklü, okulların açılması riskli!

Bilimsel araştırmalara göre çocukların yetişkinlere nazaran 10-100 kat arası daha fazla virüs yüklü olduğu bilgisini veren biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, “Bu da daha fazla bulaş demektir” ikazı yaparak sonbaharda okulların açılmasındaki riske işaret etti.

BOLD – Türkiye’de son dönemde artış hızı katlanan Kovid-19 ile ilgili ‘çocuk’ uyarısı yapan biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, okulların yaz sonu açılması ile ilgili kararın gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu. Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı’ya konuşan Çetin, ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmanın çocukların yetişkinlere göre 10-100 kat arası daha çok virüs yüklü olduğu sonucunu ortaya koyduğunu belirtti. “Bu çalışma, sonbahar başlangıcı açılması düşünülen kreş ve okulların, açılma tarihinin yeniden belirlenmesi için dikkate alınması gereken ciddi bir bilimsel tespittir. Çünkü çocukların okuldaki diğer çocuklarla oynamak, ortak tuvalet kullanmak gibi bulaşma riskini artırabilecek davranışsal alışkanlıkları var” dedi.

ŞİKAGO ÇALIŞMASI DAHA İYİ YAYICILAR OLABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ

Çocukların virüsün sessiz yayıcıları olabileceği, virüsü eve getirme yanında öğretmenleri ve diğer okul çalışanlarını enfekte edebilecekleri endişelerinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, “Şikago’daki Ann&Robert H. Lurie Çocuk Hastanesi araştırmacıları, semptomların başlamasının ilk haftasında 1 aylıktan 65 yaşına kadar değişen hafif ve orta derecede 145 Kovid-19 hastasının burnundaki viral RNA düzeyini ölçtü (5 yaş altı 46 çocuk, 5-17 yaş 51 yetişkin çocuk ve 18-65 yaş yetişkin). Tespit ettikleri en önemli bulgu, 5 yaşın altındaki çocukların burnunda daha büyük çocuklara ve yetişkinlere göre genellikle 10-100 kat daha fazla SARS-CoV-2 viral RNA’ya sahip olduğuydu. Bu çalışma çocukların daha önce olduğundan daha iyi yayıcılar olabileceğini düşündürmektedir” ifadelerini kullandı.

HASTALIĞA YAKALANAN 260 ÖĞRENCİDEN 231’İ 18 YAŞ ALTI

31 Temmuz’da, ‘Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) hastalık ve ölüm oranı haftalık raporunda; haziran ayında Georgia’da gerçekleşen bir çocuk eğitim kampındaki Kovid-19 bulaş rakamlarının bu  çalışmayı destekler nitelikte olduğunu aktararak sözlerini şöyle noktaladı: “Kampa katılan 597 öğrenciden 260’ı Kovid-19’a yakalanmış (yüzde 44). Bunların 231’i (yüzde 88,8) 18 yaş altı çocuklar. Çocukların yarısından fazlası 6-10 yaş grubunda.”

Ankara için korkutan açıklama: Yoğun bakımlar doldu, hastalar evlerine gönderiliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder