6 Ağustos 2020 Perşembe

Halk sağlığı uzmanından korkutan öngörü: Eylülde patlama olacak

Türkiye’nin salgınla mücadelede başarısız olduğunu ve verilerin gizlendiğini savunan Prof. Dr. Ahmet Saltık, pandemide patlamanın gelecek ay yaşanacağını ileri sürdü.

BOLD – Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, salgınla mücadelede başarısız olan Türkiye’de verilerin gizlendiğini savundu. Prof. Dr. Saltık, eylülde yaşanacak patlama sonrasında yeni yasakların geleceğini öne sürdü.

AÇIKLANAN VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Saltık, test sayılarının yetersizliğine dikkat çekerek, “Örneğin Rusya 198 bin, İngiltere 246 bin test yapmış her 1 milyon nüfus için. Ölüm sayıları olarak bakıldığında ise Türkiye’nin 5 bin 748’e ulaştığını görüyoruz. Açıklanan rakamların Türkiye gerçeğini hiç yansıtmadığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Çok değişik verilerle, kanıtlarla ortaya kondu bu. Bu durum güven bunalımı yaratıyor” dedi.

14 GÜNLÜK KAPATMAYA ZORUNLU KALACAĞIZ

İktidarın ekonomiyi durdurmak istemediğini belirten Prof. Dr. Saltık, “İktidar, 14 günlük tam kapatmanın ekonomik maliyetinin çok yüksek olduğunu düşündü. 2-3 günlük piknik ya da bayram karantinaları denebilecek alaturka yöntemlerle iktidar bu mücadeleyi götürmeye çalıştı, olmadı. Korkarım ki, eylül ortalarında ya da sonlarına doğru AVM’leri açarak geldiğimiz ölçüsüz açılım politikaları, Kurban Bayramı ve tatil yerlerinin açılması bir patlamayla yansıyacak. Belki eylül sonlarına doğru kaçındığımız, ötelediğimiz 14 günlük kapatmaya zorunlu kalacağız” dedi.

KONUŞANLARA SORUŞTURMA AÇILIYOR

PCR testlerinin duyarlığının yüzde 40’larda olduğunu hatırlatan Saltık, “Bu test için yerli dendi ve yandaş firmadan alındı. Korkunç bir fiyasko bu” dedi. Saltık, “Salgınla ilgili verileri demokratik saydam elde edemiyoruz, bu durum salgınla mücadeleyi tıkıyor. Konuşanlara soruşturma açılıyor. İktidar bilim insanlarını dinlemeli. Bilimsel danışma kurulunun durumu içler acısı hale geldi. Bilim Kurulu bu tabloyu seyredemez. ‘Danışma kuruluyuz, iktidar ne derse yapar’ diyemezler. Bu meslektaşlarımızın seslerini yükseltme zamanı geldi” dedi.

Yusuf Bilge Tunç’un kaçırılışının üzerinden 1 yıl geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder