Suudi Arabistan ve BAE’nin, İsrail tarafından geliştirilen casus yazılımı kullanarak onlarca gazetecinin telefonunu hackledikleri öne sürüldü. Casus yazılımın en çok kullanıldığı ilk 6 ülkenin arasında Türkiye’de bulunuyor.
BOLD – Kanada’nın Toronto Üniversitesi bünyesinde bulunan Citizen Lab isimli araştırma merkezinin raporuna göre, İsrailli NSO Group isimli şirket tarafından üretilen Pegasus isimli casus yazılımla, şu ana kadar tamamı El-Cezire çalışanı olan 36 medya mensubunun telefonlarının hacklendiği ortaya çıktı.
Citizen Lab raporunda, El-Cezire çalışanlarından 18’inin NSO Group operatörlerine bağlanan dört farklı “küme” tarafından hacklendiği ve bunun da Suudi Arabistanlı Monarchy kod adlı bir operatör tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
Raporda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adına hareket eden Sneaky Kestrel kod adlı başka bir operatörün de, 15 telefonda casusluk yaptığı ve saldırıları, bu kullanıcıların koordine ettiği kaydediliyor.
Araştırmacılar, diğer iki NSO müşterisinin sırasıyla üç El-Cezire çalışanının telefonunu hacklediğini, ancak saldırıları belirli bir hükümete atfedemediklerini ifade ettiler.
CEP TELEFONLARININ KONTROLÜ TAMAMEN ELE GEÇİRİLİYOR
Raporda, casus yazılım sayesinde telefondan istenilen kayıtların alındığı, telefonun mikrofon ve kamerasının gizlice kullanılarak fotoğraf çekilebildiği, istenilen tüm görüşmelerin kaydedilebildiği, kurbanın şifrelerine erişilebildiği ve konum takibi yapılabildiği hatırlatıldı.
Citizen Lab’daki araştırmacılar raporlarında, hacklenen telefonların tamamının Apple tarafından üretilen iPhone marka telefonlar olduğunu, keşfettikleri kötü amaçlı kodun, Apple’ın iOS 14 sistemine girerek neredeyse tüm iPhone cihazlarını savunmasız hale getirdiğini kaydettiler.
El-Cezire çalışanlarının hacklendiği ilk olarak, Ortadoğu’da tanınmış gazeteci Tamer Almisshal’ın telefonunun ele geçirildiğinden endişelenilmesi üzerine Citizen Lab’a başvurulması ve araştırmacıların Almisshal’ın iPhone marka telefonunu izlemeye başlamasının ardından keşfedildi.
Citizen Lab, şüpheli bağlantılara hiçbir zaman tıklamamasına rağmen Almisshal’ın telefonunun, gönderilen kötü amaçlı bir kod bulaştıktan sonra bir NSO sunucusuna bağlandığını tespit etti.
Citizen Lab araştırmacıları, bu işlemden bir süre sonra da, Almisshal’ın telefonuna sızıldığına dair teknik kanıt buldu.
Citizen Lab’in raporunda, aynı yazılımla Fas’taki gazetecilerin, Ruandalı siyasi muhaliflerin, İspanya’daki politikacıların ve Togo’daki demokrasi yanlısı din adamlarının telefonlarının hacklendiği ifade edildi.
Raporda, Londra’daki Arap televizyon kanalı Al Araby’de çalışan gazeteci Rania Dridi’nin telefonunun da aynı şekilde hacklendiğine dair kanıt bulunduğu ve Dridi’nin, BAE hükümeti tarafından hedef alındığı kaydedildi.
55 ÜLKE YAZILIMI SATIN ALDI
NSO Group’ın adı özellikle gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi olayında duyulmuştu.
ABD’li eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, Suudi Arabistan istihbaratının Kaşıkçı’yı İsrailli NSO Group firması tarafından satılan bir casus yazlımla takip ettiğini iddia etmişti.
NSO Group tarafından üretilen Pegasus yazılımının, istihbarat örgütlerince atılan bir mesaj veya maille telefonlara bulaştırıldığı, bundan sonra kişinin telefonundan yaptığı bütün işlemlerin ve hatta Whatsapp gibi şifreli programlardan yaptığı yazışmalarının dahi takip edildiği ifade edilmişti.
NSO Group’un daha sonra geliştirdiği Pegasus 3 adlı yazılımda ise mesaj veya mail atılmasına gerek olmadığı, casus yazılımı kullanan istihbarat şirketinin hedef kişinin telefon numarasını bilmesinin yeterli olduğu kaydedilmişti. Pegasus 3 yazılımının cep telefonlarının internet bağlantı ve anten yazılımlarındaki açıklardan girerek telefonu tamamen ele geçirdiği ve telefondan yapılan bütün işlemleri aktardığı belirtilmişti.
Geçtiğimiz yıllarda İngiliz Guardian gazetesinde çıkan bir haberde, NSO Group’un Pegasus 3 yazılımını geçen yıl itibariyle 55 ülkeye sattığı ve şirketin nakit paraya boğulduğu ifade edilmişti. Yazılımı alan ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğu medyaya yansımıştı.
PEGASUS YAZILIMIN EN ÇOK KULLANILDIĞI ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE
Kanada Toronto Üniversitesi’ne bağlı Citizen Lab’ın 2018 yılında yayınladığı raporda; İsrail merkezli ‘NSO Group’ adındaki şirketin ürettiği ‘Pegasus’ adlı casus yazılımın en çok kullanıldığı ilk 6 ülkeden birinin Türkiye olduğu belirtildi.
Şirketin müşterileri olan devletler, Pegasus adlı yazılımı bulaştırdıkları telefondaki tüm bilgilere erişebiliyor. Bu kapsamda telefon kullanıcısının şifreleri, rehberi, takvimi, mesajları, yazılımlar aracılığıyla yaptığı konuşmalara erişim imkanı verdiği gibi, telefonun kamerası ve mikrofonu da uzaktan açılarak kullanılabiliyor. Yazılım hem Android işletim sistemine sahip telefonları hem de iPhone’ları hedef alabiliyor.
medyaboldWhatsapp: İsrailli NSO Group 1400 kullanıcının telefonunu hackledi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder