26 Ocak 2021 Salı

ABD’de Trump’ın azil tasarısı Senato’ya sunuldu

ABD Temsilciler Meclisi, eski başkan Donald Trump hakkındaki azil gerekçesini içeren tasarıyı Senato’ya resmen sundu. Trump, 6 Ocak Kongre saldırısı öncesinde Beyaz Saray yakınında yaptığı konuşmada destekçilerini isyana teşvikle suçlanıyor.

BOLD – ABD Temsilciler Meclisi, eski Başkan Donald Trump hakkında azil sürecinin başlatılması için gerekçeyi içeren tasarıyı Senato’ya sundu.

Trump, Kongre saldırısı öncesi ‘destekçilerini isyana teşvik etmekle’ suçlanıyor. Yargılamada savcı görevini üstlenecek olan dokuz Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi tasarıyı Senato’ya resmen iletti.

Temsilciler geleneksel olarak azil tasarısını ellerinde Senato’ya taşıdı. Trump hakkında azil soruşturması başlatılması yönündeki karar tasarısı Temsilciler Meclisi’nde 197’ye karşı 232 oyla kabul edilmişti.

SENATO’DAKİ AZİL DAVASI 8 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK

Trump’ın Senato’daki azil davasının da 8 Şubat’ta görülmeye başlanması bekleniyor. Senato, Trump’ın suçlu olup olmadığına dair yargılama ve oylama yapacak.

Azil duruşmasını ABD Senatosu’nda en uzun süre görev yapan Demokrat Senatör Patrick Leahy yönetecek. 1975 yılında göreve gelen 80 yaşındaki Vermont senatörü her iki partinin de Senato’daki en kıdemli üyesi.

Trump’ın ilk azil yargılamasını Anayasa’da belirtildiği üzere ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts yönetmişti. Ancak Reuters haber ajansına konuşan Senato’dan bir kaynak, görevden olmayan bir başkanın azil davasının senatörler tarafından da yönetilebileceği bilgisini verdi.

KAMU GÖREVİ ALMASI VE SEÇİME GİRMESİ ENGELLENEBİLİR

Trump, azledilmesi talebiyle hakkında ikinci kez yargılama yapılacak olan ilk ABD Başkanı.

Senato’nun 100 Senatörü, Trump’a yönelik suçlamaları değerlendirecek jüri üyesi olarak görev yapacak. Senato’nun vereceği karar, Trump’ın gelecekte yeniden başkanlık yarışına girmesi dahil, her türlü kamu görevi almasını yasaklayabilecek.

Hakkında iki kez azil sürecinin başlatılması kararı alınan ilk başkan olan Trump, aynı zamanda ABD’de görev süresinin dolmasının ardından yargılanan ilk başkan olacak.

Donald Trump, 2020 yılının Şubat ayında Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato tarafından “görevi kötüye kullanma” ve “Kongre’nin görevini yapmasına engel olma” suçlamalarından aklanmıştı.

“CUMHURİYETÇİLERİN TRUMP ALEYHİNDE OY KULLANMA İHTİMALİ ZAYIF”

CNN’e konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçilerin Trump’ın suçlu bulunması yönünde oy kullanmaları ihtimalinin ‘zayıf olduğunu’ ifade etti.

Senato’da Cumhuriyetçiler ile Demokrat senatörlerin sayısı 50-50 eşit. Trump’ın suçlu bulunması için Senato’da üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Bu da, en az 17 Cumhuriyetçi senatörün bu yönde oy kullanması anlamına gelir. Senato’da karar belirleyici oyu kullanma hakkı Başkan Yardımcısı Kamala Harris’te olduğu için Demokratlar çoğunlukta sayılıyor.

ABD’den Schengen bölgesi ve dört ülkeye seyahat yasağı

ABD’de Trump’ın azil tasarısı Senato’ya sunuldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder