26 Ocak 2021 Salı

Times: Erdoğan İsrail’in mesajını almış görünüyor

İngiliz The Times gazetesi, Türkiye ve İsrail ilişkilerini kaleme aldı. Gazete İsrail’le ilişkileri normalleştirmek isteyen Türk hükumetinin son haftalarda Hamas’ın ülke içi operasyonlarını kısıtlamaya başladığını yazdı.

BOLD – Times gazetesinde yayınlanan Anshel Pfeffer imzalı haberde, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Filistinli militanlarla bağlarını yeniden gözden geçirdiği’ belirtildi.

Hamas’ın Suriye’den çıkmaya zorlanması, Mısır’da da Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi yönetiminde barınamaması üzerine Türkiye’ye yöneldiği aktarılan haberde,”AKP, Hamas’ın ilham aldığı Müslüman Kardeşler’in ideolojisini paylaşıyor. Türkiye, Hamas’ın bazı önemli üyelerine uzun süreli vizeler hatta Türk vatandaşlığı verdi. Sahiplenilmenin getirdiği rahatlıkla Hamas başına buyruk davranmaya başladı.” ifadeleri kullanıldı.

“DIŞ POLİTİKASI DARMADAĞIN OLAN ERDOĞAN”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politikasını “darmadağın” diye niteleyen gazete, “Dış politikası darmadağın olan Erdoğan, ülkesinin eski müttefikleriyle yeniden bir araya gelmeye çalışıyor. İsrail dahil. Elinde, İsrail’in ilgilenebileceği bir pazarlık kozu var: Hamas… Erdoğan açıktan, Türkiye’nin Filistinlileri İsrail’e karşı desteklediğini söylüyor. Ama Hamas’ın, kendisinin haberi olmadan yetki sınırlarını aşması, Erdoğan’a örgütün faaliyetlerini kısıtlaması için bir gerekçe sağladı.” diye yazdı.

Türk hükumetinin son haftalarda Hamas’ın operasyonlarına sınırlamalar getirmeye başladığını ifade eden Times, “Türk medyasında yer alan haberlere göre üyelerine artık uzun süreli vizeler veya Türk vatandaşlığı verilmiyor. En azından bir defasında, bir Hamas üyesi İstanbul havalimanında gözaltına alınıp sınır dışı edildi” ifadelerini kullandı.

The Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay ‘İsrail ile ilişkileri daha iyi bir noktaya taşımak istediği’ yönündeki sözlerini de aktarıp “İki ülke bir zamanlar stratejik müttefikti ama Erdoğan kendisini Filistin halkının koruyucusu olarak sergilemek istedi ve İsrail ile bağlarını zayıflattı” dedi.

Times gazetesi, Erdoğan’ın dış politikadaki zorluklarına dikkat çekerek, “Dünya genelindeki adımları geri tepti. Türkiye hala NATO üyesi ama ABD geçen yıl, Türkiye’nin Rus füze savunma sistemi S-400’ü satın alma kararıyla, F-35 savaş uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri’ne satışını iptal etti. İsrailli yetkililer son haftalarda, Kudüs ile Ankara arasındaki ilişkilerin gelişmesinin anahtarının, Türkiye’nin Hamas’a olan desteğini çekmesi olduğunu söyledi. Erdoğan mesajı almış görünüyor” ifadelerini kullandı.

“İSRAİL BU KEZ İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRME KONUSUNDA TEMKİNLİ”

İsrail, bölgede yalnızlık yaşadığı dönemlerde Türkiye’den gelen her türlü adıma olumlu karşılık vermiş ve Türkiye’yle ilişkileri normalleştirmek için adım atmaya hazır olduğunu ifade etmişti. Ancak son dönemde İslam dünyasından birçok ülke ile anlaşma imzalayarak diplomatik ilişki kuran ve bölgedeki yalnızlığını sona erdiren Tel Aviv yönetimi, bu kez Ankara’dan gelen açıklamalara temkinli yaklaşmıştı.

Hatta İsrail yönetimi, Ankara ile ilişkileri normalleştirme konusunu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve diğer bölge ülkeleriyle istişare etmek durumunda olduğunu ifade etmişti. İsrail, geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn dahil birçok İslam ülkesiyle anlaşma imzalamış ve ilişkileri normalleştirmişti. Ancak bu iki ülke ile Türkiye son dönemde birçok uluslararası sorunda karşı karşıya gelmiş durumda.

Erdoğan: İsrail’le ilişkileri daha iyi noktaya taşımayı arzu ediyoruz

Times: Erdoğan İsrail’in mesajını almış görünüyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder