28 Ocak 2021 Perşembe

Erdoğan’ın başı Z kuşağıyla dertte

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir kez daha Z kuşağı ile karşı karşıya geldi. Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun SSK’nın başında olduğu dönemi eleştirirken “Z kuşağı bilmez” dedi. Bu söz üzerine sosyal medyada AKP icraatlarını eleştiren birçok paylaşım “Z Kuşağı Bilmez” etiketiyle paylaşıldı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları “Z Kuşağı” polemiğinin fitilini ateşledi. “Z Kuşağı Bilmez” etiketiyle yapılan paylaşımlar sosyal medyada adeta patlama yaparken, AKP döneminin icraatları eleştirildi.

“Z KUŞAĞI BİLMEZ”

Erdoğan grup toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK’nın başında bulunduğu dönemi bir kez daha eleştirdi. “SSK’nın başında bu adam bulunmadı mı? SSK’nın başında bulunduğu zaman hastanelerde hastalarımızın ne hale düştüğünü Z kuşağı bilmiyor. Bay Kemal’in döneminde biz hastaneler rehin alınan vatandaşları gördük” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine AKP döneminde işlenen hak ihlalleri, satılan ülke değerleri, yatırımları ve birçok problem sosyal medyada gündeme taşındı.

“OY MOY YOK”

Erdoğan daha önce de Z Kuşağı’nın “Oy moy yok” tepkisi ile gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Haziran 2020’de video konferans ile gençlerle buluştu. Ancak buluşmada ele alınan konulardan çok, YKS’nin ertelenmesini isteyen ‘Z kuşağı’nın yorumlardaki ‘Oy moy yok’ tepkisi konuşuldu.

Erdoğan’ın yayını devam ederken gençler, seri şekilde ‘Oy moy yok’ yazarak tepki gösterdi. Bunun üzerine yayın yoruma kapalı şekilde devam etti. #OyMoyYok etiketi kısa sürede Twitter’da gündem olurken Erdoğan’ın gençlerle yaptığı yayın da ‘dislike’ yağmuruna tutuldu. Bu tartışmadan sonra da Z Kuşağı merak edilen bir konu oldu.

Z KUŞAĞI MERAK KONUSU

Z kuşağı veya Z jenerasyonu, 1990’lı yılların sonundan 2010’lu yıllar başlayana kadar doğan kişiler olarak tanımlıyor. Türkiye’de 2023 yılında yapılacak seçimlerde bu kuşağa mensup 7 milyon genç oy hakkına sahip olacak. Bu sebeple başta siyasi partiler olmak üzere reklam verenler ve şirketlerin odağında da Z Kuşağı bulunuyor.

Böylece Z kuşağının dertleri ve hangi konularda rahatsız oldukları sorusu kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmaya başlandı. İnternet çağında dünyaya gelen bu kuşak için dijitale erişim sayesinde çoğu sınır kalkmış gibi gözüküyor.

ESKİLER GİBİ DÜŞÜNÜP HAREKET ETMİYORLAR

Gezice Araştırma Merkezi’nin geçen yıl Z kuşağından 1062 gençle yaptığı ankete göre bu yaştakiler insan hakları, hayvan hakları, cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda duyarlılığı ön planda olan, haklar konusunda eşitlik temelli bir anlayışa sahip. Yüzde 45’i herkesin eşit ve benzer haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.

Bu kuşak için ırk, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük bir öneme sahip. ‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim’ diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32,8 iken Z kuşağı için yüzde 82,2.

Bu kuşağın yüzde 15,7’si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliklerini yerine getirdiğini söylerken, yüzde 55,8’si bu gereklilikleri yerine getirmediğini söyledi. Yüzde 28,5’i inançsız olduğunu ifade etti.

Z kuşağının yüzde 76,4’ü adalet, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli bulduğunu ifade ediyor. AB’yi destekleyenlerin oranı Z kuşağında yüzde 78,6 iken X ve Y kuşaklarında bu oran yüzde 35,6.

Günlük sosyal medyada geçirdikleri zaman ortalama 6 saat. Bu kuşağın yüzde 65’i akıllı telefon kullanıyor.

Z Kuşağı, kendisini belli bir ideolojik gruba veya siyasi partiye mensup görmüyor. Araştırmalar bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 68,7’sinin, kendisini Atatürkçü, muhafazakar ya da milliyetçi gibi belli kategoriler içinde tanımlamadığı ve mevcut siyasi partilere karşı herhangi bir yakınlık hissetmediğini gösteriyor.

Ankette Z kuşağının yüzde 86,7’si oy kullanırken ebeveynlerin etkisinin olamayacağını, kendi iradesinin ön planda olduğunu söylüyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder