26 Ocak 2021 Salı

ABD’den Schengen bölgesi ve dört ülkeye seyahat yasağı

ABD Başkanı Joe Biden yeni seyahat yasaklarını devreye koydu. Biden, Schengen bölgesindeki 26 Avrupa ülkesi ile birlikte İngiltere, İrlanda, Brezilya ve Güney Afrika’dan ABD’ye seyahat yasağı getiren kararnameye imza attı.

BOLD – ABD Başkanı Joe Biden, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, Brezilya, İrlanda, İngiltere ve 26 Avrupa ülkesini kapsayan Schengen bölgesine yönelik seyahat yasaklarını yeniden yürürlüğe koydu. Listeye Güney Afrika da eklendi.

Biden, önceki Başkan Donald Trump’ın Kovid-19 nedeniyle söz konusu ülkelere uygulanan seyahat yasağının, 26 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere kaldırılması kararını geçersiz kılan bir kararname imzaladı ve önceki listeye Güney Afrika’yı da ekledi.

İmzaladığı kararnamede Biden, “Kovid-19’un mutasyonlarını ve hastalığın yayılmaya devam ettiğini göz önüne alarak, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), uluslararası seyahat politikalarını yeniden inceledi. Schengen bölgesi, İngiltere, İrlanda, Brezilya ve Güney Afrika’daki sağlık durumlarının incelenmesinin ardından ABD’ye gelen kişilere yönelik seyahat kısıtlaması uygulanmasına karar verdik.” ifadesini kullandı.

Buna göre, kararnamede yer alan ülkelerden seyahat eden ya da son 14 günde bu ülkelerde bulunan ABD vatandaşı olmayan kişiler, ABD’ye kabul edilmeyecek.

Yeni kısıtlamalar Salı günü yürürlüğe girecek.

TRUMP, GİDERAYAK KISITLAMALARI KALDIRMIŞTI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 13 Mart 2020’de yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Kovid-19 nedeniyle Schengen ülkelerine seyahat kısıtlaması getirmiş, listeye daha sonra İngiltere, İrlanda ve Brezilya da eklenmişti.

Trump, 18 Ocak’ta imzaladığı kararname ile bu kısıtlamanın 26 Ocak 2021’de kalkacağını belirtmişti.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Güney Afrika’nın seyahat kısıtlaması getirilen ülkeler listesine ülke dışına da yayılan virüsün yeni türünün görülmesi sebebiyle eklendiğini söyledi.

Joe Biden’ın yeniden devreye aldığı seyahat kısıtlamalarından etkilenen 26 Avrupa ülkesi arasında Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre yer alıyor.

Virüsün Güney Afrika’da görülen yeni türünün ABD’de henüz tespit edilmediği, ancak İngiltere’de görülen türün bazı eyaletlerde görüldüğü biliniyor.

ABD’DE SON DURUM

ABD’de bir günde ortalama 3 bin 100 can kaybı görülüyor. Bir gün içinde görülen yeni vaka sayısı da 170 bin. 2 hafta öncesinde ülkede görülen yeni vaka sayısı 250 bin civarındaydı.

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezleri’ne (CDC) göre ülke genelinde yaklaşık 18 milyon kişi yani ülke nüfusunun yüzde 6’sından azı aşının ilk dozunu yaptırmış durumda. 3 milyon kişinin de ikinci dozu yaptırdığı belirtiliyor.

ABD’de virüs yüzünden can kaybı 420 bine dayandı. Vaka sayısı da 25 milyonu aştı. Washington Üniversitesi tarafından sık sık kaynak olarak gösterilen modellemeye göre, ABD’de virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısının 1 Mayıs’a kadar 569 bine ulaşması bekleniyor.

Almanya Türkiye’nin koronavirüs risk kategorisini bir kademe düşürdü

 

ABD’den Schengen bölgesi ve dört ülkeye seyahat yasağı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder