28 Ocak 2021 Perşembe

AİHM’in ifade özgürlüğü ihlal listesinde Türkiye yine zirvede

AİHM’in 2020 bilançosu açıklandı. Türkiye bir kez daha ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülke oldu. AİHM’e yapılan dava başvurularında Türkiye, Rusya’dan sonra ikinci sırada yer aldı.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2020 bilançosu mahkemenin Strasbourg’daki merkezinde bugün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Türkiye yine ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği Avrupa ülkesi oldu.

TÜRKİYE’DEN 11 BİN 150 BAŞVURU YAPILDI

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre bir önceki yıl olduğu gibi geçen yıl da AİHM’nin iş yükünün önemli bölümünü Rusya, Türkiye, Ukrayna, Romanya ve İtalya kaynaklı dava başvuruları oluşturdu. AİHM’de hâlihazırda karara bağlanmayı bekleyen yaklaşık 62 bin dava başvurusu bulunuyor. Rusya 13 bin 800 dava başvurusuyla ilk sırada yer alıyor. Rusya’yı 11 bin 150 başvuruyla Türkiye, 10 bin 250 başvuruyla Ukrayna, 7 bin 700 başvuruyla Romanya izliyor.

AİHM 871 KARAR AÇIKLADI

Avrupa genelinden 32 bin 232 başvuruyu değişik nedenlerden ötürü kabul edilemez bulan AİHM pandeminin oluşturduğu elverişsiz şartlara rağmen geçen yıl toplam 871 davada karar açıkladı. Bunların 762’sinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlaline hükmederken, 84’ünde ihlal bulmadı. Davaların 6’sı dostane çözümle, 24’ü ise diğer yollardan sonuçlandı.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ 97 KARAR VERİLDİ

Hakkında en fazla karar açıklanan devletler sırasıyla Rusya (185), Türkiye (97), Ukrayna (86), Romanya (82) ve Azerbaycan (37) oldu. AİHM geçen yıl Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg ve İsveç hakkında hiçbir karar açıklamadı. Andora, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Monako, Çekya ve San Marino hakkında ise sadece 1’er davada karar yayınladı.

TÜRKİYE’DE EN FAZLA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ

Türkiye hakkında açıklanan 97 karardan 85’inde AİHS’nin en az bir maddesinin ihlal edildiği sonucuna varılırken, altı davada ihlal bulunmadı; bir dava dostane çözümle, beş dava ise diğer yollardan sonuçlandı. Türkiye davalarında en fazla AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesinin ihlaline hükmedildi.

HER DEVLETİN ÖDEV VE SORUMLULUĞU

AİHM Başkanı İzlandalı yargıç Robert Spano, bilanço hakkında yaptığı açıklamada, mahkemenin, pandeminin meydana getirdiği dramatik koşullara yargıçlarının ve personelinin fedakârlığı sayesinde ayak uydurmayı başardığını söyledi. Hukuk devleti, insan hakları ve adaletin bağımsızlığıyla ilgili ciddi sınamalarla karşı karşıya olunduğunu belirten Spano, AİHS’nin hukuk devleti çerçevesinde işlev gören güçlü, bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından pratikte uygulamasını sağlamanın Avrupa Konseyi üyesi her devletin ödev ve sorumluluğu olduğu mesajı verdi.

Türkiye’nin varlıklarını geliştirmek için kuruldu ülkenin kökünü kuruttu

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder