30 Ocak 2021 Cumartesi

Kayyum rektör protestolarında ‘dini değerleri aşağılıma’ suçlamasıyla 5 gözaltı

Boğaziçi Üniversitesinde devam eden protestolarda 5 kişi dini değerleri aşağıladığı gerekçesi ile gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şahmeran figürüyle değiştirilen bir Kabe görüntüsünü yere atmakla suçlanan öğrenciler için “LGBT sapkını” dedi. Öğrenciler ise suçlamaları kabul etmedi.

BOLD – Kayyum rektör protestolarında gözaltı polemiği yaşanıyor. 5 öğrenci, üzerinde Şahmeran figürü ve LGBTİ+ bayrakları yer alan Kabe görseli gerekçesiyle gözaltına alındılar.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü’nün (BİSAK) attığı tweet ile söz konusu resim bir anda sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Kulüp, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Boğaziçi Üniversiteleri İslam Araştırmaları Kulübü olarak üniversitemiz dahilinde İslami değerlerimizin fütursuzca alaya alınmasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Dayanışması da  tweet ile hedef gösterildiklerini duyurarak, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi en az bir arkadaşımız BİSAK’ın hedef göstermesi üzerine açılan savcılık soruşturması gerekçesiyle Güney Kapı’da gözaltına alındı” paylaşımında bulundu.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Sosyal medya paylaşımları ve kimi haberlerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serildiği iddiasına ilişkin resen soruşturma başlattı. Bakan Soylu ise hesabından yaptığı açıklama “Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!” ifadelerini kullandı.

Ardından kayyum rektör Melih Bulu da “Bir grup kendini bilmez tarafından İslamiyetin kutsallarına saldırı hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Bunun Boğaziçi değerlerinde de asla yeri yoktur. Bu şuursuz saldırıdan sorumlu olanlar hakkında kapsamlı soruşturma başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.

AVUKAT KEŞKÜŞ: RESMİ ASAN BELLİ DEĞİL

Diğer yandan gözaltına alınan Boğaziçi öğrencilerinin avukatlarından Uğur Esat Keşküş, öğrencilerin özel güvenliğin ihbarı sonucu gözaltına alındığını belirterek, “Dini değerleri aşağılama” suçlamasında bulunulduğunu söyledi. Keşküş, “Bizim yanımızda “şüphelilerin suçlamayı kabul ettiğne dair” öğrencilerin ifadesini yansıtmayan bir olay tutanağı imzalatılmaya çalışıldı. Öğrenciler bu metni imzalamadı. Resmi asan belli değil. Anonim bir eser var ortada. Hukuken de şunu söyleyeyim; atılı suçlamanın karşılığı çok düşük bir ceza, savcılığa dahi intikal etmez. Normalde tutuklama yasağı var bu cezada. Gözaltılar tamamen Twitter’da en çok konuşulan konular arasına sokulmasıyla ilgiliydi” diye konuştu.

RESİM NERDEN ÇIKTI?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri geçtiğimiz günlerde  “Kayyım rektöre” karşı sergi düzenleneceğini duyurarak resim ve heykel gibi sanat eserlerinin sergiye gönderilmesi çağrısında bulundu. 22 Ocak’ta Türkiye’nin farklı bölgelerinden insanların gönderdiği baskılı ve dijital eserlerle bir sergi düzenledi. Serginin gösterimi birkaç gün daha sürdü.

Boğaziçi’nden öğrencilerin anlatımına göre, birçok eser yer olmadığı için yerde sergilendi. Soruşturmaya ve gözaltılara konu olan resim de bunlardan biriydi. Konuyla ilgili Cumhuriyet’in konuştuğu bir öğrenci ise “Dün de aslında resim yerde olmadan, düzgünce asılmış bir halde, üstelik altına da açıklama eklenerek sergileniyordu. Semboller üzerinden yapılan bir esermiş. Kimin yaptığı da belli değil, anonim bir eser. Dün eser asıldığı yerden birden kayboldu. Bunun üzerine rektörlüğe eseri kimin aldığına ilişkin bir dilekçe verildi. Dilekçe veren 3 ya da 4 isim de dosyaya eklendi. Anladığım kadarıyla dertleri eseri yapanı bulmak. Dilekçe verip gözaltına alınan bir kişi serbest bırakıldı” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder