27 Ocak 2021 Çarşamba

Adalet reformu bu olsa gerek! AKP’den ‘tatil’ müjdesi

Adalet reformu paketinin konuşulduğu günlerde, adliye koridorlarının müdavimlerinden muhalif yazar Gökçe Fırat’ın AYM üyeliğine seçilen İrfan Fidan hakkındaki paylaşımı “Hukuk reformu bu olsa gerek” yorumlarına neden oldu.

BOLD – Adalet reformu, Türkiye’de adalete olan güvenin azalması be Batı ile ilişkilerin çıkmaza girmesinin  ardından iktidarın öncelikli konuları arasında girdi.

İktidar mensupları yaklaşık 128 kanunda değişiklik öngören paketin büyük memnuniyet uyandıracağını iddia ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü grup toplantısı sonrası AKP’li hukukçu milletvekillerinin paketteki değişikliklere dair demeçleri basında yer aldı.

RESMİ TATİL MÜJDESİ

AKP MYK’ya sunulan paket sonrası açıklama yapan AKP’li Cahit Özkan reformlarla ilgili şunları kaydetti: “Başta insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını hedef alıyor. Yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkı AKP’nin dünden bugüne yapmış olduğu bütün reformlarında yer alıyor. Yine hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, makul yargılanma usulü getiriliyor.

“Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da bile olmayan Türkiye’de yaşayan gayrimüslim ya da farklı din ve inançta olan vatandaşlarımızın kendileri için kutsal sayılan ve ayinlerinin, bayramlarının olduğu günlerde resmi tatil getiriyoruz.

“Kadın, yaşlı, engelli, çocuk bunların özellikle pozitif ayırımcılıklarla korunmasına yönelik engelleri kaldıracağız. Bu konuda yerel yönetimlere bazı sorumluluklar verilecek. İnsan hakları konusunda üst düzey toplumsal farkındalık oluşturacağız.”

Özkan’ın açıklamaları bir çok kronik sorunun bulunduğu yargı sistemi ve işleyişiyle ilgili düzenleme bekleyenleri pek de memnun etmedi.

REFORM SÖYLEMLERİNİN GÖLGESİNDE FİDAN’IN YÜKSELİŞİ

Özellikle geçen hafta İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilmesi AKP’nin reform niyetlerinin farklı olduğu yorumlarına neden olmuştu.

Fidan’ın üyeliği bir çok hukukçu tarafından skandal olarak yorumlanırken, Fidan’ın seçilebilmesi için AYM seçimlerinin ertelendiği bile iddia edildi.

FİDAN HAKKINDAKİ İDDİALAR

Fidan AKP için oldukça önemli bir isim. 17/25 Aralık Yolsuzluk dosyalarını kapan isim olarak bilinen eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Selam Tevhid soruşturmasının şüphelilerine bilgi sızdırmakla da suçlanıyor.

Gezi iddianamesinin de baş mimarı olan Fidan, ‘ABD’yi dolandırmak’ ve ‘kara para aklamak’ ile suçlanan SBK Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın yurtdışına kaçmadan önce mal varlığı hakkındaki tedbir kararını kaldırdığı da iddialar arasında.

FAZLADAN 3 YIL

İrfan Fidan, İstanbul’daki görevi sırasında AKP muhaliflerinin davalarını da yakından takip etti. İktidara yönelik eleştirileri ve yazı yüzünden tutuklanan Ulusal Parti Genel Başkanı ve Türk Solu başyazarı Gökçe Fırat, Fidan’ın AYM üyeliğine seçilmesinin ardından şunları kaydetti: “2017 yılında ilk duruşmada tahliye edilmiştim. Cezaevi kapısında İrfan Fidan’ın talimatıyla tekrar tutuklandım. O soruşturmadan beraat ettim.
Fazladan 3 yıl hapis yattım. Şimdi AYM’de benim dosyama İrfan Fidan bakacak. Hukuk reformu bu olsa gerek.”

“İrfan Fidan’ın AYM üyesi yapılmasında Anayasa’ya karşı çok açık bir hile yapılmıştır”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder