28 Ocak 2021 Perşembe

‘Kayyum rektör’ protestosunda öğrencilerin çadırına ‘özel’ saldırı

Kayyum rektör protestolarında özel güvenlik ve eylemciler karşı karşıya geldi. Özel güvenlik, öğrencilerin kurduğu çadırı zorla kaldırdı. Öğrenciler ise çadırı yeniden kurdu ve nöbet eylemine başladı.

BOLD – AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemler aralıksız sürüyor. Şimdiye kadar barışçıl şekilde devam eden gösterilerde eylemcilerin çadırı zorla kaldırılmak istenince özel güvenlik ve protestocular karşı karşıya geldi.

EYLEM ALANINA GÜVENLİK KALKANI

Boğaziçi Üniversitesinde devam eden gösterileri engellemek için kampüste öğrencilerin toplandığı alana şerit çekildi. Sabah saatlerinde öğrencilerin her gün nöbet eylemi gerçekleştirdiği alan güvenlik görevlileri tarafından ablukaya alındı.

ÇADIR GERİLİMİ

Bu gelişme üzerine toplanma çağrısı yapan öğrenciler, “kayyumluk” adını verdiği rektörlük binası önünde bir araya gelerek çadırlarını kurmaya başladı. Özel güvenlik görevlileri burada çadır kurmak isteyen öğrencilere karşı zor kullandı ve öğrencilerin çadırını kırarak kaldırdı. Ancak geri adım atmayan öğrenciler rektörlük binası önüne çadırlarını kurarak nöbet eylemlerine devam etti.

Özel güvenliğin tavrı karşısında geri adım atmayan öğrenciler,  okulun emekçileriyle karşı karşıya gelmek istemediklerini belirterek “Korkak Melih gel kendin saldır” sloganı attı.

GEZİ’DE ÇADIR YAKILMIŞTI

Başka bir çadır gerilimi de Gezi Parkı olayları sırasında yaşanmıştı. Gezi Parkı gösterileri, ağaçların kesilmesine karşı eylem yapmak üzere çadır kuran çevrecilerin çadırlarının 30 Mayıs 2013’te yakılması sonrası Türkiye geneline yayılmıştı.

Olayların büyümesine sebep olarak gösterilen çadırların yakılması olayında, dönemin Beyoğlu’dan sorumlu emniyet müdür yardımcısı Ramazan Emekli, İstanbul 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Duruşmada ifade veren zabıta komiseri Murat Sarı, Ramazan Emekli’nin koordinesinde bir toplantı yapıldığını söyleyerek şunları aktarmıştı: “Toplantıda çevik kuvvetin alana gireceği, topluluğu dağıtacağı söylendi. Bizim de çadırların toplanması görevimiz vardı. Çevik kuvvet girdi. Parkın ortalarına doğru karşı taraftan taş, şişe gelmeye başladı. Biz o zamana kadar 20-25 çadırı toplamıştık. Emekli beni çağırdı. Yanımda iki personelim vardı. ‘Biz burada ne kendimizi koruyabileceğiz ne de sizi’ dedi ve ‘Geri kalanları yakın’ talimatı verdi. Bu olaydan sonra çadırlar yakıldı.”

BULU PROTESTOSU DEVAM EDİYOR

Diğer yandan Üniversitenin akademisyenleri de Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasını bir kez daha sırtlarını dönerek protesto ettiler.

Diğer yandan Melih Bulu moderatörlüğünde dün online olarak gerçekleştirilen “Girişimciliğin Yeni Normali: Tehditler-Fırsatlar” başlıklı etkinlik sırasında öğrenciler hem YouTube yayınında hem Zoom toplantısında yorumlara “kayyum rektör istemiyoruz” yazdığı için önce yayının yorumları silindi, ardından yayın yoruma kapatıldı.

BULU’NUN SOSYAL MEDYAYLA İMTİHANI

Online etkinlikte Melih Bulu mikrofonunu açtığı sırada öğrencilerin slogan seslerinin yayına gitmesi sonrası protestoya katılan öğrenciler güvenlik görevlilerince rektörlük binasından uzaklaştırılmaya çalışıldı. Öğrencilerin rektörlük binasının yanından ayrılmamaları üzerine yayın, slogan sesleri, yorumlar ve “dislike” sayıları nedeniyle YouTube’dan kaldırıldı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder