28 Ocak 2021 Perşembe

Erdoğan eriyen AKP’yi sırtından ne zaman atar?

Partilerin yerine ittifakların önem kazandığı Cumhurbaşkanlığı Hükumet sistemi sonrası güç kaybeden AKP’nin yüzde 30’lara düşmesi Erdoğan’ı yeni önlemler almaya zorluyor.

BOLD – 3 Kasım 2002’de girdiği ilk seçimde tek başına iktidar olan AKP, yaklaşık 19 yıldır Türkiye’de dizginleri elinde tutuyor. Parti, 2002’deki tarihi zaferinin ardından, 2007 ve 2011 yılında yapılan genel seçimlerde oyunu katlayarak iktidarını sürdürdü.

Erdoğan ailesinin karıştığı yolsuzluk operasyonları sonrası yapılan ilk genel seçimlerde AKP, ilk kez tek başına iktidar olma şansını kaybetse de 5 ay sonra yenilen seçimlerde rekor seviyede oy aldı.

YENİ SİSTEM PARTİYİ ERİTTİ

1 Kasım 2015 seçimleri AKP için bir dönüm noktası oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükumet sisteminin getirilmesini ardından partinin önemi oldukça azaldı. Her ne kadar Cumhurbaşkanı aynı zamanda parti başkanı da olsa kazanımlar aynı oranda olmadı. Türkiye’nin hala en güçlü siyasetçisi konumunda olan Erdoğan’ın aksine kaybeden parti oldu. Yapılan son anketlere göre, yüzde 15-20 erime görülen AKP yüzde 31-35 bandında.

HALA UMUTLARI ERDOĞAN

Erdoğan ise hala en güçlü Cumhurbaşkanı adaylarından biri. Rakiplerinden bir tık önde giden Erdoğan’ın oy oranı yüzde 45 dolaylarında.

Hatta kötü ekonomide bile seçmenin büyük çoğunluğunun umudu Erdoğan. MetroPOLL Araştırma Şirketinin yaptığı son çalışmaya göre ankete katılanların büyük bir çoğunluğu halen ülke ekonomisini en iyi yönetecek ismin Erdoğan olduğunu düşünüyor. ‘Sizce ülke ekonomisini hangi liderin önderliğinde iyi yönetilir’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 38.3’ü ‘Recep Tayyip Erdoğan’ yanıtını verdi.

ERDOĞAN’IN SİYASET ANLAYIŞI

Parti ile Erdoğan’ın arasındaki puan farkının açıklamasının Erdoğan’ın siyasi manevralarının olduğu düşünülüyor.

Seçmeninin büyük çoğunluğu muhafazakar olan Erdoğan dini terimleri ağzından hiç düşürmüyor.

Erdoğan, Başkanlık sistemiyle tüm yetkileri kendisinde toplamasına rağmen, halkın en fazla rahatsız olduğu ekonomi ve adalet politikalarından şikayet edebiliyor, partisi ve kabinesine muhalif olabiliyor.

Pragmatist olan Erdoğan, görev verdiği kişi damadı bile olsa bir kalemde silebiliyor.

ERDOĞAN ARTIK AKP’NİN DEĞİL İTTİFAKIN ADAYI

Son günlerde Ankara kulislerinde Erdoğan’ın partili Cumhurbaşkanı modelinden de vazgeçmenin yollarını aradığı konuşuluyor. Partilerden çok ittifakların önem kazandığı yeni sistemde merkez-sağ seçmenin adayı olan Erdoğan AKP’yi kendine yük görüyor yorumları yapılıyor.

Tayyip Erdoğan kadına yönelik şiddetin önünü açacak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder