31 Mart 2021 Çarşamba

Ahmet Necdet Sezer gibi: Kapıcının verdiği bilgiyle güvenlik soruşturması

AKP’nin ilk döneminde hükumetin TRT Genel Müdürlüğüne atamak istediği isim, güvenlik soruşturmasında bir kapıcının verdiği bilgiler sonrasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildi. AKP, eleştirdiği güvenlik soruşturmasını şimdi kendisi getiriyor.

BOLD – Kamu görevine ilk kez veya yeniden atanacaklar hakkında arşiv araştırması uygulaması, Anayasa Mahkemesinin (AYM) daha önce iki kez verdiği iptal kararına rağmen AKP eliyle yeniden TBMM’ye sunuldu.

KAMUYA ATANACAKLARIN TÜMÜ İÇİN ARŞİV ARAŞTIRMASI İSTENECEK

Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması öngören kanun teklifi Meclis Genel Kurulunda görüşülüyor. AKP’nin hazırladığı teklife göre, güvenlik soruşturmaları nesnel verilere dayanacak. Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve istihbarat birimlerine girişte güvenlik soruşturması yapılacak. Cezaevi çalışanları ve üst düzey kamu yöneticileri de güvenlik soruşturmasına tabi olacak teklifte, kamuya ilk kez atanacakların tümü için ise arşiv araştırması istenecek.

AYM GÜVENLİK SORUŞTURMASINI İKİ KEZ İPTAL ETTİ

AKP’nin Meclis gündemine getirdiği güvenlik soruşturması uygulamasını Anayasa Mahkemesi daha önce iki kez iptal etmişti. Kamu görevlileri hakkındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin ilk düzenleme, 15 Temmuz sonrasında çıkarılan OHAL KHK’siyle düzenlendi. Ancak Anayasa Mahkemesi güvenlik soruşturmasını “hukuksuz” buldu ve iptal etti. Ancak AKP, 18 Ekim 2018’de TBMM Genel Kurulunda kabul edilen “torba yasa”ya soruşturma kapsamını genişleterek güvenlik soruşturmasını bir kez daha ekledi. CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi güvenlik soruşturmasını bir kez daha iptal etmişti.

GEÇMİŞTE AKP DE MAĞDUR OLDU

Güvenlik soruşturmasından geçmişte AKP de mağdur oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in  TRT Genel Müdürlüğü’ne atanması için Çankaya Köşkü’ne kararnamesi gönderilen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç için oturduğu binanın kapıcısı üzerinden istihbarat toplattığı ortaya çıkmıştı. Özbilgiç’in kapıcısı İ.Ç, sivil polislerin kendisine Özbilgiç’in nasıl biri olduğunu, eşinin türbanlı olup olmadığını ve çocuklarının hangi okula gittiğini sorduklarını söyledi. Sezer, topladığı bilgilerden sonra Özbilgiç’in kararnamesini veto etti.

DURMUŞ YILMAZ DA MUHTARA SORULMUŞTU

AKP döneminde Merkez Bankası başkanlığına atanan İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da benzer yöntemle araştırıldığı ortaya çıkt. Yılmaz’ın göreve geldiği dönemde oturduğu Tepealtı Mahallesi Muhtarı Ziya Eliüstü, “Soranlar oldu. Herkesin sevdiği, kimseye zararı olmayan bir Anadolu insanı olduğunu söyledik” dedi. Araştırmanın Yılmaz’a özel yapılmadığını, küçük büyük hangi makama bir memur atanırsa sivil polisin gelip kendilerine sorduğunu belirten Eliüstü, “Tanıyorsak anlatırız, tanımıyorsak anlatmayız ” demişti.

GÜVENLİK ARAŞTIRMASINI ELEŞTİREN ERDOĞAN: BUNLAR AYIPTIR

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde Fatih Altaylı’nın “Teke Tek” programında yaptığı açıklamada bürokrasiye yapılan atamalar için “Evine elemanlar göndermek suretiyle, eşinin başı kapalı mı açık mı? Kimler geliyor gidiyor. Bunlar ayıptır. Biz insanın kafasının içindeki ilme mi bakacağız, yoksa evindeki ailevi yaşama mı bakacağız” diyerek eleştirmişti.

Askıda internet: Öğrencilerin internete erişimi için ‘fatura’ kampanyası başlattılar

Ahmet Necdet Sezer gibi: Kapıcının verdiği bilgiyle güvenlik soruşturması yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder