31 Mart 2021 Çarşamba

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden AB’ye ‘Türkiye’ tepkisi

Avrupa Birliği Zirvesinden çıkan Türkiye yaklaşımını hatalı bulan İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Artık temel haklara odaklanmanın zamanı geldi” açıklamasında bulundu.

BOLD – AKP hükumetiyle ‘pozitif gündem’ adı altında yeni yaklaşım başlatan Avrupa Birliği’ne (AB) İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) tepki geldi. Yaklaşımı hatalı bulan İnsan Hakları İzleme Örgütü “Artık temel haklara odaklanmanın zamanı geldi” açıklamasında bulundu.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Emma Sinclair Webb’in paylaştığı bu görüşe ilişkin olarak örgütün sitesinde aynı başlıkla bir yazı da yayınlandı.

SESSİZ KALAN AB ERDOĞAN’I CESARETLENDİRİYOR

Yazı da, sessiz kalan bir AB karşısında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek daha cesaret aldığı ve konu Türkiye olunca jeopolitika, göç gibi unsurların insan hakları meselelerini AB’nin öncelikler listesinde aşağıya doğru ittiği belirtiliyor.

“AB KREDİBİLİTESİNİ KAYBETMEK İSTEMİYORSA YAKLAŞIMINI DEĞİŞTİRMELİ”

HRW’nin sitesinde yer alan makaleyi Avrupa ve Orta Asya Uzmanı Philippe Dam kaleme aldı. Makalede, insan hakları ihlallerini görmezden gelen bir ‘pozitif gündem’in hiçbir açıdan pozitif olamayacağı kaydediliyor.

Yazıda, “Mahkemeler Erdoğan yönetimi tarafından gazetecileri, muhalif siyasetçileri ve sahte terörizm suçlamalarıyla muhalif herkesi susturmak ve tutuklamak için, ifade özgürlüğünü bastırmak ve sivil toplumu hedef almak için kullanılsa da, AB hala insan haklarını ikincil planda görüyor. Erdoğan hükümeti, kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir anlaşmadan çekilerek ve parlamentodaki en büyük ikinci muhalefet partisini kapatmak için harekete geçerek eleştirilere aldırmadığını gösterdi. AB liderleri bunların karşısında kılını dahi kıpırdatmamış oldu. Türkiye’de daha iyi ve daha demokratik bir gelecek arayanlar arasında kredibilitelerini kaybetmek istemiyorlarsa, yaklaşımlarını acilen gözden geçirmelidirler.” ifadelerine yer verildi.

AB YETKİLİLERİ AÇISINDAN UTANÇ KAYNAĞI

İnsan hakları vurgularının sonuç bildirgesinden önemli ölçüde çıkarılmış olmasını eleştiren HRW, durumun Ursula von der Leyen ve Charles Michel gibi her gün Türkiye hakkında endişe açıklayan üst düzey AB yetkilileri açısından da bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte siyasi açıdan böyle bir yol tercih edilecekse dahi uluslararası hukuk ve antlaşmaların uygulanması noktasında Türkiye’ye herhangi bir ayrıcalık sağlanamayacağı ve gerekli baskının yapılıp hukuki süreçlerin işletilmesi gerektiği hatırlatılıyor. Bu kapsamda özellikle Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM kararlarının uygulanmamış olmasının ciddi sonuçları olmasının beklendiği ifade ediliyor.

Avrupa Birliği, 25-26 Mart’ta düzenlediği zirvede Türkiye’de son haftalarda medyana gelen HDP’ye kapatma davası, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilinin kaldırılarak hapis cezası verilmesini görmezden gelerek ‘pozitif gündem’ adı altında ilişkileri ilerletme kararı aldı.

Bu kapsamda Nisan ayında AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara’yı ziyaret etmesi kararlaştırıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin resmini çekti

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden AB’ye ‘Türkiye’ tepkisi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder