1 Nisan 2021 Perşembe

Ukrayna’da savaş kapıda: Tansiyonun yükselmesinde Türkiye’nin rolü var mı?

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesinde gerilim tırmanıyor. Ukrayna ve Rusya sınıra asker yığarken ABD yönetimi Kiev’e destek açıklaması yaptı. Uzmanlara göre Ukrayna’ya silahlı ve silahsız insansız hava araçları satan Türkiye gerilimin tırmanmasına yol açıyor.

BOLD – Ukrayna hükumeti ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasında 2014’ten beri çatışmaların sürdüğü Ukrayna’nın Donbas bölgesinde tansiyon yeniden yükselmeye başladı. Rusya ve Ukrayna karşılıklı olarak sınıra asker yığdı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Komçak Salı günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri güçlerini takviye ettiğini açıklamış ve bunun ülkenin güvenliğine tehdit oluşturduğunu söylemişti. Genelkurmay Başkanı Komçak, Ukrayna ordusundaki yedekleri çağırmaya hazırlandıklarını söyledi.

Kremlin’den bir gün sonra yapılan açıklamada da Doğu Ukrayna’da gerilimin artmasından dolayı endişe edildiği ve Ukrayna yönetiminin Rus yanlısı ayrılıkçı güçlerle çatışmaları yeniden başlatmasından kaygı duyulduğu belirtilmişti.

‘Liveumap’ haber sitesi, Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım bölgesi ile Rusya anakarasını birbirine bağlayan köprünün askeri tatbikatlar dolayısıyla trafiğe kapatıldığını bildirdi.

Haber sitesi ayrıca Rusya tarafında büyük askeri konvoyların hareket halinde olduğunu duyurdu.

ABD’DEN UKRAYNA’YA GÜVENCE

Bölgede tansiyonun yükselmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir telefon görüşmesi yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşme ile ilgili yapılan açıklamaya göre Blinken, Ukraynalı mevkidaşına ‘Rusya’nın devam eden saldırganlığı karşısısında’ Washington’un ‘Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini’ sürdürdüğünü ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Blinken’ın Ukrayna’nın doğusundaki durumdan dolayı Kuleba’ya endişelerini dile getirdiği ve yakın zaman önce hayatını kaybeden dört Ukrayna askeri için başsağlığı dilediği belirtildi.

Ukrayna ordusu 26 Mart tarihinde dört askerin Rus güçlerin Donbas bölgesinde düzenlediği bir havan topu saldırısı sonucunda hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Bu gelişme, geçen yılın temmuz ayından bu yana ateşkesin sürdüğü bölgede kayıtlara geçen en büyük kayıp olmuştu.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI, RUS VE UKRAYNALI MEVKİDAŞLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Rus ordusunun Ukrayna sınırında askeri yığınak yapması üzerine ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Komçak ile telefonda görüştü.

ABD’li yetkililer Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının endişe verici olduğunu belirttiler.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin Ukrayna’nın doğu sınırında konuşlu Rus birliklerinin hareketlerinden haberdar olduğunu söyledi. Bu bilgilerin Ukrayna ordusundan alındığını söyleyen Kirby detay vermedi.

Rusya’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın arabuluculuğuyla Temmuz 2020’de sağlanan ateşkesi ihlal ettiğini belirten Kirby, dört Ukrayna askerinin öldüğü saldırıdan da Rusya’yı sorumlu tuttu. Rusya bölgedeki askeri varlığını reddediyor.

KERİM HAS: SAVAŞ KAPIDA

Moskova’da çalışmalarını sürdüren Rusya uzmanı Kerim Has, uzun süredir sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda Ukrayna’nın doğu bölgesindeki Donbas’ta savaşın kapıda olduğunu belirtiyor.

26 Mart’ta yaptığı paylaşımda Kerim Has, “Ukrayna Donbas’ta çatışma dinamiği bir süredir çok hareketli. Kırım’da durum farklı ama Donbas’ta savaş yeniden başlar diye Rusya, Kırım’ı da güçlendiriyor. Rusya’nın en iyi askeri birliklerinden Volgograd’daki 56. Hava Tugayı tümüyle Kırım’a kaydırıldı.” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volomymyr Zelensky, 25 Mart’ta Geçici İşgal Altındaki Kırım’ın İşgalden Kurtarılması ve Yeniden Entegrasyonu Stratejisi’ni onaylamıştı.

Bu haberi paylaşan Rusya Uzmanı Has, gelişmeleri, “Kiev için ütopik, Rusya için can sıkıcı, AB için riskli, ABD-İngiltere için avantajlı, Türkiye için hayli tehlikeli” cümleleri ile değerlendirmişti.

HAS: TÜRKİYE BÖLGEDE İNGİLTERE’NİN TAŞERONLUĞUNU ÜSTLENDİ

Rusya uzmanı Kerim Has’a göre bölgede savaşı ABD ve özellikle İngiltere istiyor; AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İngiltere’nin taşeronluğunu üstleniyor.

Kerim Has, 15 Temmuz sonrası Türkiye-İngiltere ilişkilerindeki gelişmelerin Rusya’yı endişelendirdiğini kaydediyor.

TÜRKİYE, UKRAYNA’YA 30 SİHA GÖNDERDİ

Ukrayna, Türkiye’de üretilen silahlı veya silahsız hava araçlarına ilgi duyduğunu ve satın almak istediğini her platformda dile getirmişti.

Rus medyasında 14 Mart tarihinde çıkan bir haberde Katar havayollarına ait iki adet Boeing-C17A uçağıyla Türkiye’den Ukrayna’ya AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın sahibi olduğu Baykar Makine tarafından üretilen 30 Bayraktar silahlı insansız hava aracı gönderildiğini yazdı.

Rus medyası, 18 Mart’ta ise Ukrayna’ya Türkiye’den sevk edilen SİHA’lara karşı Rus Ordusu’nun Ukrayna sınırında bir aylık askeri tatbikat başlattığını duyurdu.

Son dönemde Türkiye ve Ukrayna arasında karşılıklı askeri yetkililerin ziyaretleri de arttı.

UKRAYNA’DA İÇ SAVAŞ

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsayan Donbas bölgesindeki çatışmalar Rusya’nın Mart 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmesi ile birlikte eş zamanlı olarak başladı.

Rusya desteğindeki ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında yaşanan çatışmalarda 10 binin üzerinde asker ve milis, 3 bin 500’e yakın sivil hayatını kaybetti. Bir buçuk milyona yakın Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

2014’ün başından beri süren çatışmaları durdurmak için 29 kez ateşkes ilan edildi. En son ateşkes 27 Temmuz 2020 tarihinde ilan edildi. Ancak ilan edilen ateşkeslerin hiçbiri uzun süreli olmadı.

Rusya ve İtalya arasında casusluk krizi: İki Rus diplomata sınır dışı

Ukrayna’da savaş kapıda: Tansiyonun yükselmesinde Türkiye’nin rolü var mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder