31 Mart 2021 Çarşamba

Rusya ve İtalya arasında casusluk krizi: İki Rus diplomata sınır dışı

İtalya’da Rusya adına casusluk yaptığı iddiasıyla bir donanma görevlisi gözaltına alındı. Rusya’nın Roma Büyükelçiliği’nde görevli iki diplomat da sınır dışı ediliyor.

BOLD – İtalyan güvenlik güçlerinin dün akşam yaptığı operasyonda, bir İtalyan donanma subayı Roma’daki bir otoparkta Rus büyükelçiliğinden askeri bir yetkiliye gizli belgeleri verirken yakalandı. Para karşılığı askeri belgeleri Rusya’ya verdiği iddia edilen İtalyan subay gözaltına alındı. İtalyan basınındaki haberlerde, İtalyan subayın askeri belgeler karşılığında 5 bin euro aldığı belirtildi. Operasyonun ardından bu sabah Rusya’nın İtalya Büyükelçisi Sergey Razov, İtalya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Rus büyükelçi ile yapılan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “İtalya’daki Rus büyükelçiye, İtalyan hükümetinin sert protestosunu ilettik ve bu çok ciddi olaya karışan iki Rus yetkilinin derhal sınır dışı edileceğini bildirdik” dedi. Söz konusu İtalyan ve Rus yetkililerin kimlik bilgileri açıklanmadı.

İTALYAN ASKERİ YETKİLİ, FIRKATEYN KAPTANI

İtalyan basını, gözaltındaki kişinin İtalyan donanmasından bir fırkateyn kaptanı olduğunu, dün akşam otoparkta gizlice buluştuğu kişininse Rus büyükelçiliğinde görevli bir askeri yetkili olduğunu duyurdu. İtalyan La Repubblica gazetesi ise gözaltına alınan subayın Genelkurmay Başkanlığı’nda çalıştığını ve İtalya Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra NATO faaliyetlerini içeren çok sayıda ‘gizli belgeye’ erişiminin olduğunu yazdı. Her iki yetkiliye de casusluk ve devlet güvenliğini tehlikeye atma suçlamaları yöneltiliyor. İtalyan subay gözaltına alınırken, Rus yetkililer ise diplomatik dokunulmazlıkları nedeniyle sınır dışı edilecek. İtalyan basını bu olayın ‘Soğuk Savaş’tan bu yana en vahim hadise’ olduğu yorumunu yaptı. Rusya’nın Roma Büyükelçiliği ise bu olayın ‘ikili ilişkilere olumsuz yansımamasını umduklarını’ belirtti.

RUSYA’DAN AÇIKLAMA

Olayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, konunun ayrıntılarına dair henüz bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, “Oldukça olumlu ve yapıcı bir karaktere sahip olan Rus-İtalyan ilişkilerinin korunmasını umuyoruz” ifadesini kullandı. Rus diplomatların sınır dışı edilecek olmasını üzüntüyle karşıladığını bildiren Dışişleri Bakanlığı ise “ikili ilişkilerin düzeyi ile bağdaşmayan bu durum karşısında atılacak olası adımların daha sonra açıklanacağını” duyurdu.

Yalnızlaşan AKP Tel Aviv’e bir kez daha ‘zeytin dalı’ uzattı

Rusya ve İtalya arasında casusluk krizi: İki Rus diplomata sınır dışı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder