31 Mart 2021 Çarşamba

Yalnızlaşan AKP Tel Aviv’e bir kez daha ‘zeytin dalı’ uzattı

Aralık ayında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla yeniden gündeme gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda Ankara’dan Tel Aviv’e bir kez daha çağrı yapıldı. Ancak Mısır örneğinde olduğu gibi avantajlı konuma geçen İsrail, Türkiye’yle ilişkileri normalleştirmeye temkinli yaklaşıyor.

BOLD – Türkiye’nin uzun süredir diplomatik ilişkilerinin neredeyse hiç bulunmadığı İsrail’e yeni büyükelçi atmak istediği ancak Tel Aviv’in de eş zamanlı olarak Ankara’ya büyükelçi atamayı taahhüt etmesi halinde bunun mümkün olduğu iddia edildi.

TÜRK YETKİLİ, İSRAİL GAZETESİ ÜZERİNDEN MESAJ YOLLADI

İsrail’de yayın yapan Hayom gazetesine konuşan üst düzey bir Türk yetkili, “Türk hükumeti, İsrail’in de eş zamanlı olarak büyükelçi atamayı taahhüt etmesi halinde, Tel Aviv’e büyükelçi atamaya hazır olduğunu iletti” dedi.

Habere göre, iki eski müttefik arasındaki asıl sorun, Türkiye’deki üst düzey Hamas yetkililerinin varlığı.

Yıllar süren gergin ilişkilerin ardından Türkiye son zamanlarda genel olarak bölgeye ve özelde de İsrail’e yönelik dış politikasını yumuşatmış durumda.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralık ayında yaptığı açıklamada, “Gönül arzu eder ki İsrail’le münasebetlerimizi daha iyi noktaya taşıyalım. İsrail ile istihbari noktada münasebetlerimiz zaten kesilmiş değil, devam ediyor” açıklamasında bulunmuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLİSİ, YAHUDİ KONFERANSINA KATILDI

Ankara’dan Tel Aviv’e olan yumuşama eğilimi bu ay başında da devam etti. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Komitesi yönetim kurulu üyesi Hakan Yurdakul, Türkiye-İsrail ilişkilerini mercek altına alan Avrupa Yahudi Parlamentosu konferansına katıldı.

Ankara’nın Ortadoğu’da ilişkilerini iyileştirmek ve normalleştirmek istediği tek ülke İsrail değil.

Bu kapsamda Türk yetkililer, 20 Mart’ta Müslüman Kardeşler’e bağlı İstanbul merkezli televizyon kanallarına, Mısır yönetimine yönelik eleştirel yayınlarını derhal durdurmaları talimatını verdi.

2013 yılındaki darbe sonrasında iktidara gelen Mısır’daki darbe yönetimi, şimdi Ankara ile ilişkileri geliştirme konusunda avantajlı konuma geldiğinin farkında olarak bölgede yalnızlaşan Türkiye’ye ilişkileri normalleştirmek için kabulü zor 10 maddelik ön şart sundu.  Bu şartlardan birisi de Türkiye’den yayın yapan Müslüman Kardeşler medyasının yayınlarında Abdülfettah Sisi iktidarını hedef almaması idi.

HAMAS YETKİLİLERİNE SINIRLAMALAR GETİRİLEBİLİR

Bu durum, İsrail’in Türkiye ile yakınlaşmayı kabul etmesi durumunda Erdoğan hükumetinin, İstanbul’da ikamet eden Hamas yetkililerine sınırlamalar getirebileceği anlamını da taşıyor.

Kahire’nin Türkiye ile yakınlaşmayı resmen reddetmesinin aksine, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 10 Mart’ta Bat Yam’da düzenlenen Likud toplantısında yaptığı konuşmada İsrail’in Doğu Akdeniz’deki doğalgaz konusunda “Türkiye ile görüşmelerde bulunduğunu” teyit etti.

Ayrıca Başbakan Netanyahu, İsrail’in Avrupa’ya gaz ihracı konusunda Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile de verimli görüşmelerde bulunduğunu aktardı.

AKP, DIŞ POLİTİKASININ FATURASINI ÖDÜYOR

İsrail, Orta Doğu’da İslam dünyasının ortasında yalnızlık yaşadığı dönemlerde Türkiye’den gelen her türlü adıma olumlu karşılık vermiş ve Türkiye’yle ilişkileri normalleştirmek için adım atmaya hazır olduğunu ifade etmişti. Ancak son dönemde İslam dünyasından birçok ülke ile anlaşma imzalayarak diplomatik ilişki kuran ve bölgedeki yalnızlığını sona erdiren Tel Aviv yönetimi, bu kez Ankara’dan gelen açıklamalara temkinli yaklaşıyor.

Hatta İsrail yönetimi, Ankara ile ilişkileri normalleştirme konusunu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve diğer bölge ülkeleriyle istişare etmek durumunda olduğunu ifade etmişti. İsrail, geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn dahil birçok İslam ülkesiyle anlaşma imzalamış ve ilişkileri normalleştirmişti.

İran ve Katar dışında neredeyse bütün bölge ülkeleri ile ilişkileri bozulan AKP hükumeti ise şimdi bu ülkelerle ilişkileri düzeltmek için birçok ülkeye zeytin dalı uzatıyor. Ancak AKP hükumetinin yalnızlığını ve çaresizliğini bölge ülkelerinin hepsi de bildiği için daha önce Türkiye’nin dostluk eline muhtaç ülkeler Ankara’ya daha temkinli yaklaşıyor ve ilişkilerde avantajlı konuma geçtiklerinin farkında olarak Türkiye’ye şartlar sunuyorlar.

2013 yılındaki darbeden sonra ilişkilerin tamamen durduğu Mısır’a da son aylarda zeytin dalı uzatan Türkiye’ye, Kahire yönetiminin ilişkileri düzeltmek için kabulü zor 10 maddelik ön şart sunduğu ortaya çıkmıştı.

TÜRKİYE-İSRAİL DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ

Türkiye, 2010 yılındaki Mavi Marmara olayından sonra 2011 yılında diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü ve İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı etti.

2016 yılında Türkiye ve İsrail, tartışmalı bir anlaşma ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda uzlaştı. İki ülke yeniden karşılıklı olarak büyükelçi atadı.

2018 yılında ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesinin ardından Türkiye İsrail’deki büyükelçisini çekti ve İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı etti. İsrail’de karşılık olarak Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosunu sınır dışı etti.

O tarihten bu yana 2 ülke maslahatgüzar seviyesinde temsil ediliyor.

Bu dönemde diplomatik ilişkiler bozulurken iki ülke arasındaki ticaret hacmi artış gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin resmini çekti

Yalnızlaşan AKP Tel Aviv’e bir kez daha ‘zeytin dalı’ uzattı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder