1 Nisan 2021 Perşembe

Arabistan boykotunu delmek için ‘Made in Turkey’i kaldırdılar

Türk ihracatçıları, Suudi Arabistan’ın boykotunu delmek için ‘Made in Turkey’ ibaresini kaldırdı. Türk Malı yazısını değiştiren firmalar, giriş rotalarını da değiştirdi.  

BOLD – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan yönetimi arasındaki krizin faturası Türk ihracatçısına çıktı. Suudi Arabistan’ın uyguladığı resmi boykot yüzünden bu ülkeye mal satamayan Türk firmaları her yolu denemeye başladı. Boykot sebebiyle 2021 yılın ilk iki ayında Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı yıllık yüzde 93 düşüşle 38 milyon dolara indi.

Reuters’a bilgi veren bir diplomat, “Türk malı” ibaresine sahip ürünlerin ülkeye girişinde yaşanan sıkıntı nedeniyle bazı malların yakın ülkelerde üretilerek menşe değişikliğine gidilmesinin, gümrüklerden Türk mallarının geçişini sağlayan kolaylaştırıcı bir seçenek olarak kullanıldığını ifade etti.

“ÇİN VEYA AVRUPA’DAN GELİYORMUŞ GİBİ GÖSTERDİLER”

Suudi Arabistan’a inşaat malzemeleri ithalatçılarından biri, “Şimdi aracıların Türk mallarını diğer limanlara götürdüğü ve belgeleri ücret karşılığında Çin veya Avrupa’dan geliyormuş gibi görünecek şekilde düzenledikleri bir karaborsa ortaya çıkıyor” dedi.

Bir başka ticaret şirketi yetkilisi ise, “Temel pazarı Suudi Arabistan olan bazı şirketler, bu ülkeye satış yapmayı sürdürebilmek için üretimi başka ülkelere yönlendirdiler” dedi.

Arabistan boykotunu delmek için ‘Made in Turkey’i kaldırdılar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder