3 Nisan 2021 Cumartesi

Alerjisi olanlara BionTech aşısı yapılmayacak

Sağlık Bakanlığı, Pfizer-BionTech aşısını olamayacak kişileri açıkladı. Aşı içeriğinde bulunan maddelere alerjisi olan vatandaşlara BionTech aşısı yapılmayacak.

BOLD – 2 milyon 800 bin Pfizer-BioNTech aşılarının birinci dozları dün yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı da mRNA teknolojisiyle üretilen BioNTech-Pfizer aşısının kullanımına ilişkin bir kılavuz yayımladı.

İKİ DOZ ARASINDA 4 HAFTA OLACAK

Pfizer-BionTech aşısı en az dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak vurulacak. Aşının ilk dozu yapılmadan önce alerji formu doldurulacak. Alerjisi olanlara aşı uygulanmayacak. İlk doz sonrasında anafilaksi (ağır alerjik tepki, tansiyon düşmesi, nefes darlığı) çıkan kişilere de ikinci doz yapılmayacak.

ATEŞİ 38 DERECEYİ GEÇENLERE ERTELEME

Aşı yapılmayacak diğer kişiler de şöyle sıralandı: Kovid-19 hastalarına ve 6 ay içerisinde Kovid-19’u geçirmiş (PCR testiyle doğrulanmış) ve aşının uygulanmasından önceki 10 gün içerisinde doğrulanmış bir Kovid-19 vakasıyla temas eden kişiler.

38 derece ve üzerinde ateşi olan kişilerde, henüz kesin tanı konulamamış akut hastalıklarda, kronik hastalıkların akut atakları yaşayanların da aşısı ertelenecek.

İKİ DOZ DA AYNI MARKA AŞI OLMALI

Kılavuza göre aşının her iki dozu da aynı pandemik aşı ile uygulanacak. Birinci doz Çin aşısı Sinovac olanlara ikinci doz da Sinovac aşısı yapılacak. Birinci dozu Pfizer BionTech aşısı vurulan kişilere ikinci doz BionTech aşısı olacak.

İKİ HAFTA SÜRE BIRAKILMALI

Kılavuza göre, BioNTech-Pfizer aşısı ile diğer aşılar arasında (öncesinde ve sonrasında) iki hafta süre bırakılması tavsiye edildi. Kuduz, tetanos toksoidi içeren aşılarla, kızamık, hepatit-A/B aşıları gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığı bırakılmaksızın uygulanacak.

Sağlık Bakanı Koca’ya BionTech aşısı tepkisi

 

Alerjisi olanlara BionTech aşısı yapılmayacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder