2 Nisan 2021 Cuma

Pandemik kriz: Ne işçi ne de patron Saray’a sesini duyuramıyor

İşçi, işveren ve sendikalar sona eren kısa çalışma ödeneğinin pandemi süresince devam etmesini istiyor. Saray ise bu talebi duymazdan geliyor. İşçi ve işveren kısa çalışma ödeneği konusunda ortak hareket ederken Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

BOLD – Pandemide üçüncü dalga yaşanırken kısa çalışma ödeneğinde (KÇÖ) sürenin uzatılmaması hem işçi hem işveren kesiminin tepkisini çekti. Ortak hareket etme kararı alan işçi ve işveren örgütleri hükumete durumu anlatmak için harekete geçerken; Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü.

SÜRRE 31 MART’TA SONA ERDİ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre işyerlerinin salgın nedeniyle yararlandıkları KÇÖ’de süre 31 Mart’ta doldu. İşçi konfederasyonlarının yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) gibi işveren örgütleri de KÇÖ’nün uzatılmasını istiyor. Türk-İş ile işveren örgütleri bu konuda ortak hareket ediyor. TOBB ile Türk-İş, ödeneğin uzatılması için iktidara bastırıyor. Geçen hafta Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın Erdoğan’a giderek uzatma talebini bizzat anlattığı öğrenildi. Tarafların talepleri yazılı metin halinde de Cumhurbaşkanlığı’na sundukları dile getiriliyor. Ancak hükumetten henüz bir adım yok.

2.5 MİLYON İŞÇİ ÜCRETSİZ İZİNDE

Şubatta 1.3 milyon işçi kısa çalışma ödeneği alırken 751 bin 135 işçi de ücretsiz izinde bulunuyordu. Pandeminin başından bu yana KÇÖ’den yararlanan işçi sayısı 3.8 milyon, ücretsiz izne çıkarılan işçi sayısı da 2.5 milyona ulaştı. KÇÖ’nün uzatılmaması nedeniyle önümüzdeki günlerde 1.3 milyon işçinin daha ücretsiz izne çıkarılabileceğine dikkat çekiliyor. Bu da milyonlarca işçinin açlık sınırının altında aylık 1431 TL’ye (nakdi ücret desteği) mahkûm edilmesi anlamına geliyor.

İŞYERLERİ KAPANACAK, İŞSİZLİK ARTACAK

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın milyonlarca işçiyi ilgilendiren KÇÖ’yü sonlandırmadan önce sendikalarla görüşme gereği bile duymadığını söyleyerek, “KÇÖ almakta olan 1.3 milyon işçi ne olacak? Ya ücretsiz izne çıkarılacak ya da işten atılacak. İşyerleri kapanacak. İşsizlik artacak. Oysa biz ücretsiz iznin sonlandırılmasını istiyoruz. Günde 47 TL, ayda 1431 TL ile yaşamak mümkün değil. Şimdi çok daha fazla işçi ücretsiz izin dayatması ile karşı karşıya kalacak. Oysa pandemi tüm hızıyla sürüyor. Ekonomik ve sosyal tahribatı devam ediyor. Türkiye, tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyor. Böylesi bir dönemde bu yaklaşımın akılla, mantıkla, vicdanla bağdaşır tarafı yok” dedi.

ÖDENEĞİ SONLANDIRMAK TOPLUMU İNTİHARA SÜRÜKLEMEKTİR

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, aylık 1431 TL nakdi ücret desteğinin “trajikomik bir rakam” olduğunu vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanı’na, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve yetkililere sesleniyoruz; ödeneği sonlandırmak işçileri yani toplumu intihara sürüklemektir. Pandemi koşulları devam ederken işçileri ve bakmakla yükümlü oldukları ailelerini mağdur etmek geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacaktır. 1.3 milyondan fazla çalışana KÇÖ veriliyordu. Talebimiz; işten çıkarma yasağı devam ederken KÇÖ’nün sürdürülmesi, kapsamının genişletilmesi ve ödenek miktarının enflasyon oranı da dikkate alınarak tekrar hesaplanmasıdır” dedi.

Danıştay gazeteci fişleyen Saray’a ‘dur’ dedi

Pandemik kriz: Ne işçi ne de patron Saray’a sesini duyuramıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder