2 Nisan 2021 Cuma

Ömürleri AKP ile geçti: İktidarın korkulu rüyası Z kuşağı

2000 yılı sonrasında dünyaya gelen Z kuşağının 6 milyon oyu bulunuyor. Gözlerini 19 yıldan beri iktidarda olan AKP ile açan Z kuşağı, Erdoğan yönetiminden nefret ediyor. Peki ama neden? 

BOLD – 2000 yılı sonrası doğdular. 2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacaklar. Seçmenlerin yüzde 11.8’ini oluşturan 5 milyon 940 bin oyları var. Z kuşağının büyük kısmı ise AKP’ye öfkeli. İşte Z kuşağının AKP’ye olan öfkelerinin nedeni ve diğer bilinmeyenleri…

ELEŞTİRMEKTEN ÇEKİNMİYORLAR

21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı (YetGen) ile on binlerce Z kuşağının geleceğini planlayan ve Türkiye’de onları en iyi tanıyan isimlerden Prof. Dr. Erhan Erkut, Sözcü’den Sultan Uçar’a Z kuşağını anlattı. 2023’te, Z kuşağının üçte biri olan 6 milyon kişinin ilk kez oy kullanacağını belirten Erkut, “Oy nedeniyle odak noktasında olduklarının farkındalar. Yaşama dair reflekslerini kabul ettirmek istiyorlar. Eleştirmekten çekinmiyorlar. Türkiye’yi yönetenler ise kendi seçmenlerini kemikleştirme odaklı söylemlerle onları ıskalıyor. Araştırmalar, Z kuşağının çok önemli bir kısmının iktidara tepkili olduğunu gösteriyor” dedi.

KÖRÜ KÖRÜNE BAĞLI OLDUKLARI BİR SİSTEM YOK

Z kuşağının beğenmediklerini kesinlikle sineye çekmediklerini ifade eden Erkut, “Örneğin; eğitimden çok şikayetçiler ve haklılar. ‘21. yüzyıl çocukları, 20. yüzyıl yetişkinleri tarafından 19. yüzyıl müfredatı ve 18. yüzyıl takvimi ile eğitiliyor’ diye sevdiğim bir söz var. Bizim kuşak itiraz etmeyip, büyüklerin beklentisini yerine getirdi. Z kuşağı ise iyi ki itiraz ediyor. Yoksa, bu sistemin değişeceği yok” dedi. Z Kuşağının soruna değil, çözüme odaklı olduklarını hatırlatan Erkut, “Körü körüne bağlı oldukları bir sistem yok. Ahkam kesmek değil anlamaktan yana tavır alıyorlar. Bu nedenle bir partinin bu gençleri ‘garanti oy’ olarak görmesi en büyük yanlışı olur” dedi.

ESKİ USUL ALGIYLA YÖNETİLEMEZLER, BİAT ETMEZLER

Bu neslin sosyal medyayı çok iyi kullanıp, bilgiye hızla ulaştıklarını söyleyen Erkut, “Etkileşimleri çok yüksek ve eski dünyanın tek tip aidiyet yapısını reddediyorlar. Z kuşağı apolitik değil. Ama politikaya bakışları diğer kuşaklardan çok farklı. İdeolojileri değil değerleri önemsiyorlar. Siyasetçilerin eski usul algı yönetimi çabalarını boşa çıkarıyorlar. Bu kuşak asla biat etmez” dedi.

KADROLAŞMA YERİNE HAKKANİYET İSTİYORLAR

Z kuşağının ülkede hukukun üstünlüğü, güçler ayrılı­ğı, bağımsız medya, özgür üniversite, güç­lü sivil toplum gibi demokrasinin ön şart­larının zayıfladığını gördüklerini belirten Erkut, “Ekonomik kriz, genç işsizliği arttırdı. Kaygılı, üzgün ve mutsuz gençlik bezdi. Farklı kimlikler­den gelen gençlerin ortak dertleri liyakat ve bu konuda derin endişeleri var. Z kuşağını kazanmak isteyenler, ‘nitelikli eğitim, genç istihdamı, eşitsizlikler’ gibi konularda adım atacak. İş, ‘bizden’ olana değil ‘en iyi yapana’ verilecek. Kadrolaşma yerine hakkaniyet istiyorlar” dedi.

TÜRKİYE’DEN GİTMEK İÇİN ÇABALIYORLAR

Z kuşağının ülkeden ayrılmanın yollarını aradığını ifade eden Erkut, “25 yıl yurt dışında öğretim üyeliği yaptım. Türkiye’den gitmek için bu kadar gencin çabaladığını ilk kez görüyorum. Üniversi­teliler yatay geçiş, liseliler son 2 yılı yurt dışında okuyup, üniversite kabulü için uğ­raşıyor. Ülkede beyin göçü, tavan yaptı” dedi.

Af çözüm olmadı: AKP 39 yeni S Tipi hücre cezaevi inşa ediyor

Ömürleri AKP ile geçti: İktidarın korkulu rüyası Z kuşağı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder