3 Nisan 2021 Cumartesi

İngiltere’de Oxford-AstraZeneca aşısı olan 7 kişi kan pıhtılaşması sonucu öldü

İngiltere’de Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını olan yedi kişinin sıradışı kan pıhtısı vakasından ötürü hayatını kaybettiği açıklandı. Bugüne kadar İngiltere’de 18 milyon doz AstraZeneca aşısı kullanıldı.

BOLD – İngiltere’de, Oxford-AstraZeneca aşısı olan 7 kişinin kan pıhtılaşmasına bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun cuma günü yayınladığı rapora göre 24 Mart itibariyle ada ülkesinde 18.1 milyon doz AstraZeneca Kovid-19 aşısı kullanıldı.

Rapora göre Oxford Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen aşı ile ilgili toplam 30 kan pıhtılaşması ve düşük trombosit vakası bildirildi ve 24 Mart itibarıyla bu vakalardan 7’si ölümle sonuçlandı. Kurum, vakaların 22’sinde beyindeki bir tür kan pıhtısı olan venöz sinus trombozu (CT), sekizinde ise düşük trombosit seviyesinin yanı sıra başka pıhtılaşma sorunları olduğunu duyurdu.

Şu anda kan pıhtıları ile Oxford-AstraZeneca aşısı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığı ve aşının faydalarının herhangi bir riskten ağır basmaya devam ettiği belirtildi. Ölümler ve aşı arasında bir bağ olup olmadığı veya vakaların tesadüfi gelişip gelişmediğini belirlemek için araştırmaların devam ettiği açıklandı.

Bazı Avrupa ülkeleri, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekçesiyle söz konusu aşının kullanımını askıya almış veya yaşa göre sınırlandırmıştı.

HOLLANDA, 60 YAŞ ALTI İÇİN AŞININ KULLANIMINI GEÇİCİ OLARAK DURDURDU

Hollanda hükümeti cuma günü 60 yaşın altındaki vatandaşlar için Oxford- AstraZeneca aşısı kullanımının geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, durdurma kararının tedbir amaçlı olduğunu açıkladı.

Kanada, 55 yaş, Almanya’nın Berlin eyaleti ise 60 yaşın altındaki kişilere Oxford- AstraZeneca aşısı uygulanmasını askıya almıştı.

AVRUPA İLAÇ AJANSI GÜVENLİ DEDİ

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 18 Mart’ta, bazı Avrupa ülkelerinde askıya alınan Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısının güvenli olduğunu belirterek kullanımının devamını tavsiye etmişti. EMA tavsiyesi ardından, Oxford-AstraZeneca kullanımını geçici olarak durduran bazı ülkeler aşıyı yeniden kullanmaya başlamıştı.

PFİZER-BİONTECH AŞISIYLA FARKI

Oxford- AstraZeneca aşısıyla ilgili iki mevzu şüphelerin oluşmasına neden oluyor. Bunlardan ilki kan pıhtılaşması vakalarında trombositin düşük oranda olduğunun da tespit edilmesi. Diğeri de Oxford-AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech aşısı arasındaki fark.

İngiltere’de Pfizer aşısını olan 10 milyon kişiden ikisinde kan pıhtılaşması görüldü, ancak bu kişilerde trombosit oranının düşük olduğu gözlemlenmedi. Son bulgular, bu vakalarda görülen kan pıhtılaşmasının sıradışı olup olmadığına yönelik bir açıklık getirmiyor.

Tahminler, normalde her bir milyon kişinin ikisinde ya da 16’sında kan pıhtılaşmasının görüldüğüne yönelik farklı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Koronavirüsün sıradışı kan pıhtılaşması oranını artırabildiği tahmin edilmekte.

Almanya’da Oxford-AstraZeneca aşısı olan 2,7 milyon kişiden 31’inde kan pıhtılaşması görüldü, dokuzu hayatını kaybetti. Vakaların daha çok genç ve orta yaşlı kadınlarda görüldüğü aktarıldı. Ancak halen daha aşı ile bu vakalar arasında bir direkt bağ kanıtlanabilmiş değil.

DSÖ’den Avrupa’ya: Aşılama kabul edilemez şekilde yavaş!

İngiltere’de Oxford-AstraZeneca aşısı olan 7 kişi kan pıhtılaşması sonucu öldü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder