1 Nisan 2021 Perşembe

Zehirlendiği sırada Navalny’yi tedavi eden bir doktor daha aniden öldü

Hapiste bulunan Rus muhalif lider Aleksey Navalny, doktor ve ilaç hakkının engellendiği gerekçesiyle açlık grevine başladı. Navalny’yi, zehirlendiği sırada tedavi eden bir doktorun daha aniden öldüğü açıklandı.

BOLD – Tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalny tedavi hakkı engellendiği gerekçesiyle açlık grevine başladı. Instagram üzerinden yayınlanan mesajda Navalny “Yasaya uyulması ve doktorumla görüşmeme izin verilmesi talebiyle açlık grevine başladım” dedi.

44 yaşındaki Navalny’nin bel ağrıları çektiği, ağrının sağ bacağına da vurduğu ve felç benzeri semptomlar gösterdiği belirtiliyor. Doktorları ve avukatları Navalny’nin sağ bacağını kaybedebileceği endişesini dile getiriyor. Almanya’da kaldıktan sonra ülkesine dönen Navalny başkent Moskova’nın 100 kilometre doğusundaki Pokrov’da tutuklu bulunuyor.

“Aç yatıyorum ama hâlâ iki bacağım var” diyen Navalny doktor ve ilaç hakkı olduğunu ancak ikisine de erişemediğini söyledi. Açlık grevinin başvurabileceği tek mücadele yolu olduğunu söyleyen Rus lider sol bacağında his kaybı yaşadığını belirtti. Navalny “Tıbbi yardım yerine uykusuz bırakılarak işkenceye maruz kalıyorum (her gece beni sekiz kez uyandırıyorlar)” ifadelerini kullandı.

DOKTORLARDAN ÇAĞRI

Rusya’da bağımsız bir sendika olan Hekimler İttifakı kamuoyuna açık bir mektup kaleme alarak ceza infaz yetkililerinden Navalny’ye derhal tıbbi yardımın ulaştırılmasına izin verilmesini istemişti. Mektupta ceza infaz kurumunun tedaviye izin vermeme ve uykusuz bırakma tutumunun işkence anlamına geleceği belirtildi.

Cezaevi ise Rus haber ajansı Interfax’a yaptığı açıklamada Navalny’nin “sağlık durumuna göre gerekli olan tüm tıbbi yardımları aldığını” ifade etti. Açıklamada diğer tutukluların gece kontrollerinden rahatsız olmadıkları ve gardiyanların tutuklu ve mahkumların ‘kesintisiz sekiz saatlik uyku hakkına sıkı sıkıya riayet ettikleri’ belirtildi.

NAVALNY’YE ZEHİRLENDİĞİNDE MÜDAHALE EDEN BİR DOKTOR DAHA ÖLDÜ

Rus muhalif lider Aleksey Navalny’i zehirlendiği sırada tedavi eden doktorlardan bir ikincisi daha hayatını kaybetti.

Omsk Hastanesi’nden yapılan açıklamada, Travmatoloji ve Ortopedi Bölümü Başkanı Doktor Agishev Rustam Gabbasovich’in geçirdiği beyin kanaması sonrasında cuma günü aniden öldüğü belirtildi.

Navalny, Ağustos 2020’de zehirlenme teşhisi ile Omsk Hastanesi’nde tedavi altına alınmış ardından Almanya’da tedavisine devam edilmişti.

Navalny’yi bu süreçte tedavi eden ve şubat ayında hayatını kaybeden diğer doktor Sergey Maksimishin’in ölüm haberi sonrası muhalif liderin sağ kolu Leonid Volkov, doktorun Navalny’nin hastalığı hakkında herkesten daha çok bilgiye sahip olduğunu, bu sebeple de öldürülmüş olabileceğini belirtmişti.

Navalny 17 Ocak’ta Almanya’daki tedavisi sonrası Rusya’ya dönüşünde tutuklandı.

Muhalif lider geçen ay, Almanya’daki tedavisi sırasında şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mart ayında Avrupa Birliği ve ABD hapis kararını siyasi olarak nitelemiş, Navalny’nin serbest bırakılmasını isteyerek Rusya’ya ek yaptırımları devreye sokmuştu.

Rusya’da Navalny’ye ilk müdahaleyi yapan doktor aniden öldü

Zehirlendiği sırada Navalny’yi tedavi eden bir doktor daha aniden öldü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder