2 Nisan 2021 Cuma

Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı

Anayasa Mahkemesi HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptaliyle ilgili yaptığı başvurunun reddine ilişkin kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, kesinleşmiş mahkeme kararı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesinin AYM’nin yetkisi dışında kaldığı belirtildi.

BOLD – Anayasa Mahkemesi HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali talebiyle yapılan başvuruda aldığı red kararının gerekçesini bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gerekçeli kararda, “Kesin hüküm giyme veya kısıtlama sebebine dayanan ve bu konudaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa’nın 85. maddesi kapsamında ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin inceleme, görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır” denildi.

Anayasa’nın 84’üncü maddesi uyarınca “istifa, milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar etme ve devamsızlık hallerinden biri sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi için Meclis Genel Kurulu tarafından bu hususta bir karar alınması gerekmekte iken kesin hüküm giyme ve kısıtlanma hali söz konusu olduğunda milletvekilliğinin düşmesi için Genel Kurul tarafından karar alınması koşulu aranmamakta, sadece ilgili milletvekili hakkındaki kesin hükmün Genel Kurula bildirilmesi biçimindeki usulün yerine getirilmesi yeterli olmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesi suretiyle gerçekleştiği ve Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkisi dışında kaldığı belirtilerek, oybirliğiyle ret kararı verildiği kaydedildi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medyada yaptığı bir paylaşım gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.  Kesinleşen kararın TBMM Genel Kurulu’nda 17 Mart’ta okunması ile Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü.

Af çözüm olmadı: AKP 39 yeni S Tipi hücre cezaevi inşa ediyor

Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder