3 Nisan 2021 Cumartesi

Test kiti skandalında bir kişi daha görevden alındı

Sağlık Bakan Yardımcısı ve USHAŞ yönetim kurulu üyesi Emine Alp Meşe Cumhurbaşkanı kararı ile görevinden alındı. Meşe’nin de yönetiminde olduğu USHAŞ’ın 9.8 TL’lik test kitini bakanlığa 32 TL’ye sattığı belirlenmişti. Skandal sonrası USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanı da görevden alınmıştı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe görevden alındı, yerine Doç. Dr. Tolga Tolunay atandı. Meşe, Sağlık Bakanlığı’na 1.7 milyon adet test kitini 9.8 TL yerine 32 TL’ye satan USHAŞ yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapıyordu.

MEŞE, MİKROBİYOLOJİ UZMANI

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1997’de tamamlayan Meşe, ihtisasını Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda yaptı. Erciyes Üniversitesi’nde yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrolarında çalışan Meşe, 2004-2010 yılları arasında Hollanda Nijmegen Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Medikal Mikrobiyoloji Bölümünde İnfeksiyon Kontrolü alanında doktora yaptı. Erciyes Üniversitesi’nde Enfeksiyon Kontrol Kurul Başkanlığı, Başhekim Yardımcılığı, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcılığı yapan Meşe iki yıldan beri Sağlık Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

9.8 LİRALIK KİTİ 32 LİRAYA SATTI

Meşe’nin de üyesi olduğu USHAŞ 9.8 TL’lik test kitini Sağlık Bakanlığı’na 32 TL’ye sattı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerine CHP’li Murat Emir’in Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ’ye (USHAŞ) yönelik iddiaları gündeme getirdi. Emir, koronavirüs tanısında kullanılan yerli PCR test kitinin USHAŞ tarafından geçen yıl Mart ayında Sağlık Bakanlığına normal fiyatının yaklaşık 4 katı fazlasına satıldığını iddia etti. Emir, 12 firma olmasına karşın test kitlerinin ısrarla Bioeksen firmasından alındığını öne sürdü.

32 LİRA ÖDENEN TEST KİTİNİN FİYATI 9.8 TL ÇIKTI

Emir’in iddialarına yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu kiti yerlileştirmek istedik, bir firma yerlileştirdi. Bu firmadan bizim aldığımız rakam 32 lira. Bu firmaların sayısı 12’ye çıktı ve bizim 32 liraya aldığımız kiti, hepsini ihaleye soktuk fiyatı 9.8 TL’ye indirdik. 1.7 milyon kiti geriye dönük fatura keserek aldım. Kamu mantığında yeri yok, ben onu anlıyorum ama bunu yaptım diyorum” dedi.

USHAŞ AYNI TEST KİTİNİ 32 LİRAYA SATTI

Bakan Koca’nın gerçekleri açıklamak zorunda kaldığını belirten Emir ise “Takibimiz sonrasında siz de yolsuzluğu gördünüz. USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Şengül, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Adil Mardinoğlu istifa ettirildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz’ü görevden aldınız. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde görevden almalar, istifalar yaşandı. Bugün bu genel müdürleri niye görevden uzaklaştırdığınızı anlamış oluyoruz. Mart ayında USHAŞ, aynı test kitini bakanlığa 9.8 TL yerine çok daha pahalıya satmıştı. Olayın üstünü kapatmaya çalışarak siyasi sorumluluktan kaçtınız” demişti.

Faturasını ödeyemeyen 3 milyon 768 bin vatandaşın elektriği kesildi

Test kiti skandalında bir kişi daha görevden alındı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder