3 Nisan 2021 Cumartesi

ABD Başkanı Biden’dan Ukrayna’ya destek telefonu

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın Cuma günü Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede Ukrayna’ya güçlü desteğini dile getirdiğini bildirdi. ABD’nin desteği Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığdığına dair haberler üzerine geldi. Bu arada Donbas’tan yeni çatışma haberleri gelmeye başladı.

BOLD – Rusya ve Ukrayna arasında gerilimin yükseldiği bir dönemde ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir görüşme gerçekleştirerek Kiev yönetimine güçlü desteğini dile getirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Biden, Rusya’nın Donbass ve Kırım’da devam eden saldırganlığı karşısında ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini teyit etti” denildi.

NATO büyükelçileri Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde son zamanlarda şiddet olaylarında yaşanan ani artışları tartışmak üzere bir araya gelmişti. NATO Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırına Rus askerinin yığılmasından endişe duyduğunu bildirmişti.

Zelenski de Twitter’da Biden ile konuşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ABD’nin farklı düzeylerdeki desteğini takdir ettiğini söyledi.

Zelenski, “Demokrasilerimizin korunması söz konusu olduğunda omuz omuza duruyoruz. Ukrayna bayrağını dönüştürme, şeffaflığı geliştirme ve barışı sağlama konusundaki kararlılığım güçlü. Amerika’nın ortaklığı Ukraynalılar için çok önemli” dedi.

ZELENSKİ: BİDEN’DAN GÜVENCE ALDIM

Ukrayna Cumhurbaşkanı daha sonra televizyondan halka seslenerek, Rusya’nın saldırganlığına karşı Washington’un kendilerini yüzüstü bırakmayacağına dair Biden’dan güvence aldığını söyledi.

Kremlin’den dün yapılan açıklamada, NATO askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasının Rusya sınırları yakınında gerginliğe yol açacağı ve Moskova’yı kendi güvenliğini sağlamak için ekstra önlemler almaya zorlayacağı ifade edilmişti.

DONBAS’TA YENİ ÇATIŞMALAR

Bu arada bölgeden yeni çatışma haberleri de gelmeye başladı. Bölgede Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askeri ve 1 sivilin yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların dün 21 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

Donbas’ın Zolote, Novooleksandrivka, Svitlodarsk, Pişçevik, Krasnohorivka ve bazı bölgelerinde ayrılıkçılar tarafından saldırı gerçekleştiği belirtilen açıklamada, açılan ateş sonucu Ukrayna ordusundan 2 askerin ve 1 sivilin yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin konuya ilişkin bilgilendirildiği ifade edildi.

UKRAYNA – RUSYA ARASINDA GERGİNLİK

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna’da kriz büyüyor: Rusya’dan Kiev’e tehdit gibi iç savaş uyarısı

ABD Başkanı Biden’dan Ukrayna’ya destek telefonu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder