24 Nisan 2021 Cumartesi

ABD Başkanı Biden 1915 olaylarına ‘soykırım’ dedi

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının 106’ncı yıldönümünde yaptığı açıklamada ‘soykırım’ sözcüğünü kullandı. Biden açıklamasında, “Her yıl bu gün, Osmanlı döneminde yaşanan Ermeni soykırımında ölenleri anıyoruz” dedi.

BOLD – ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili açıklamasında ‘soykırım’ sözcüğünü kullandı.

Biden açıklamasında, “Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı. Biden’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ilk ve son paragraflarda olmak üzere iki defa ‘soykırım’ ifadesi yer aldı.

ABD Kongresi’nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan kararları kabul etmişti. Son olarak her iki partiden 100’ün üzerinde senato üyesi Biden’a bir mektup göndererek 24 Nisan’daki açıklamasında soykırımı resmen tanıma çağrısı yapmıştı.

1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanımlanması, hem Biden’ın, hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in seçim vaatleri arasındaydı.

Biden’dan önce, ABD’nin eski başkanlarından Ronald Reagan 1981 yılında Yahudi Soykırımı’yla ilgili açıklamasında 1915’ten de ‘Ermenilerin soykırımı’ olarak söz etmişti. ABD başkanları son yıllardaki geleneksel 24 Nisan açıklamalarında Ermenice ‘Büyük Felaket’ anlamına gelen ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullanıyordu.

TSK’dan Irak’ın kuzeyine operasyon

ABD Başkanı Biden 1915 olaylarına ‘soykırım’ dedi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder