23 Nisan 2021 Cuma

Biden Erdoğan’ı arayıp ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını söyleyecek

Amerikalı yetkililer, Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımaya hazırlandığını açıkladı. İlk Biden-Erdoğan görüşmesinin yapılacağı öne sürülen 23 Nisan’da Biden’ın Erdoğan’a Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını söyleyeceği belirtiliyor.

BOLD – ANKA Haber Ajansı, ABD’de Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinden bu yana Ankara-Washington hattında gerçekleşmesi beklenen liderler görüşmesinin 23 Nisan tarihinde yapılması için diplomatların çalıştığını ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’in 23 Nisan’da telefonla görüşmesinin planlandığını bildirdi.

23 Nisan günü gerçekleşmesi beklenen görüşmenin, iki liderin iklim zirvesinde ilk defa internet ortamında bir araya gelmesinin ardından planlandığı belirtildi. Haberde, görüşmenin Washington kaynaklı Biden’in 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyacağına yönelik haberlerin ışığında gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Ankara, 21 Ocak’ta göreve başlayan Biden ile Erdoğan arasında telefonla görüşmesi için seçildiği Kasım 2020’den bu yana girişimde bulunuyordu.

Biden, bu telefon taleplerine olumlu yanıt vermemişti ancak iki lider bu hafta İklim Zirvesi’nde sanal ortamda bir araya gelmişti.

ABD BASINI: BİDEN ‘ERMENİ SOYKIRIMINI’ TANIYACAK

ABD basınına ve Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı yetkililer, Başkan Joe Biden’ın 1915 olaylarını resmen ‘soykırım’ olarak tanımaya hazırlandığını söyledi.

İsim vermeden Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gazeteleri ile Reuters’a konuşan yetkililere göre Biden, 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan’da yapacağı açıklamada ‘soykırım’ ifadesini kullanabilir.

Yetkililer bunun henüz kesinlik kazanmadığını, nihai bir karar verilmediğini ve bu yönde bir bilgilendirme de yapılmadığını; Biden’ın daha önceki başkanlar gibi sembolik bir açıklamayı da seçebileceğini belirtti.

Wall Street Journal, Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki’nin de açıklamanın yapılacağı Cumartesi gününden önce detay vermeyi kabul etmediğini aktardı. Gazete, Biden’ın ‘soykırım’ demesi halinde bunun Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi daha da artıracak ‘ender görülen’ bir adım olacağını belirtti.

Biden, geçen yıl 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyada, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıma vaadinde bulunmuştu.

Wall Street Journal, Biden’ın ‘soykırım’ ifadesini kullanması halinde Türkiye’nin Amerika’daki yerlilere yapılanları gündeme getirmesinin, diplomatik protestoda bulunmasının, ve çok olası olmasa da ABD’nin İncirlik Hava Üssü’nü kullanmasını yasaklamasının beklenebileceğini yazdı.

Gazete eski ABD Başkanlarından sadece Ronald Reagan’ın ‘soykırım’ ifadesini kullandığını, Trump döneminde ise Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany’nin bir kez ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’ ifadesini kullandığını hatırlattı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve selefi Barack Obama, 1915 olayları için Ermenice’de ‘Büyük Felaket’ anlamına gelen ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanları, Bill Clinton döneminden bu yana her yıl 24 Nisan’da benzer açıklamalar yapıyor.

ERMENİ LOBİSİ BASKISINI ARTTIRDI: TÜRKİYE’DEN HİÇBİR GİRİŞİM YOK

ABD’deki Ermeni lobisi de 24 Nisan anma törenleri öncesinde Biden üzerindeki baskısını Kongre üzerinden artırdı.

Son olarak Kongre’de her iki siyasi gruptan da 100’den fazla üye Biden’e gönderdikleri yazılı mektupta, “Ermeni Soykırımın”ın Başkan tarafından ilk defa resmen tanınmasını istedi.

Biden’a hitaben yazılan mektupta, “Ermeni Soykırımı’na dair tarihi gerçeklerle ilgili Amerikan hükümetinin utanç verici sessizliği çok uzun sürüdü ve buna artık bir son verilmeli. Sizi vaatlerinizi yerine getirmeye ve gerçekleri konuşmaya çağırıyoruz” dendi.

Yıllardır ABD’deki lobi şirketlerine milyonlarca dolar ödenmesine rağmen ABD ile ilişkileri çok ciddi olarak etkileyecek bu gelişme öncesi Türkiye’nin ABD Kongre üyeleri üzerinden Beyaz Saray’a baskıya yönelik hiçbir girişimde bulunamaması da dikkati çekti.

BİDEN, ERDOĞAN’A NE DİYECEK?

20 Ocak’tan beri 3 aydan fazla süredir AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeyen ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan öncesi Erdoğan’la görüşme ihtimali kafalara birçok soru işareti getirdi.

Bu görüşmenin ‘Ermeni Soykırımı’ ile ilgili iddiaların ortaya atılmasına yol açması ise Biden’ın uluslararası ilişkilerdeki politika yapış tarzı ile alakalı.

Biden, Rusya’ya yönelik yaptırım kararından önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonla görüşerek kararını Moskova’ya iletmişti.

Şimdi, Biden’ın Erdoğan’a 23 Nisan’da yapacağı görüşmede ‘Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına ilişkin kararını Erdoğan’a iletebileceği belirtiliyor.

ABD F-35 programından Ankara’yı resmi olarak çıkardı: Türkiye’nin kaybı ne kadar?

Biden Erdoğan’ı arayıp ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını söyleyecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder