23 Nisan 2021 Cuma

Ukrayna sınırındaki askerlerini çekeceğini açıklayan Rusya tansiyonu düşürdü

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu’nun haftalardır bölgede gerilimin yükselmesine neden olan Ukrayna sınırına yapılan askeri yığınağın geri çekileceğini açıklaması bölgede tansiyonu düşürdü. Bu arada Rusya’dan Türkiye’ye Ukrayna’ya insansız hava aracı satışı konusunda bir uyarı daha geldi.

BOLD – Rusya’nın Kırım’da ve Ukrayna çevresinde süren askeri tatbikatın sona erdiğini açıklaması bölgede tansiyonu bir nebze olsun düşürdü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sınırdaki asker sayısının azalmasının gerilimin de azalması anlamına geleceğini söyleyerek kararı memnuniyetle karşıladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin de Ukraynalı mevkidaşı Zelenski’nin Donbas’ta görüşelim teklifine Moskova’yı adres gösterdi.

Bu arada Rusya Türkiye’yi Ukrayna’ya insansız hava aracı satışı konusunda bir kez daha uyardı ve “İlişkileri yeniden gözden geçiririz” dedi.

RUSYA’NIN KIRIM’A YIĞDIĞI ASKERLER ÜSLERİNE DÖNÜYOR

Rusya, Ukrayna krizinde Batı dünyasına güç gösterisi olarak değerlendirilen Kırım’daki dev askeri tatbikatın sona erdiğini ve bölgeye konuşlandırılan askerlerin geri çekileceğini açıkladı.

Savunma Bakanı Sergei Şoygu, ani durumlara hazırlığı ölçen tatbikatın hedeflerine başarıyla ulaştığını belirterek Batı ve Güney askeri bölgelerinde yürütülen tatbikata katılan askerlerin kalıcı üslerine geri dönmeleri talimatı verdiğini açıkladı.

Askerlerin geri çekilme işlemlerinin 1 Mayıs’a kadar tamamlanacağını kaydeden Şoygu, Batı askeri bölgesindeki ağır silahların ise, bu yıl yapılacak diğer büyük tatbikatta kullanılmak üzere bölgede bırakılacağını söyledi.

Rus resmi verilerine göre 60’ı aşkın savaş gemisi, yaklaşık 200 savaş uçağı, bin 200 kadar askeri taşıt ve on binden fazla askerin katıldığı tatbikat, Ukrayna konusunda Batı ile gerilimin tırmandığı dönemde Rusya’nın güç gösterisi olarak değerlendirilmişti. Rusya, 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım’da düzenlediği referandum sonrasında yarımadayı ilhak etmişti.

Rusya, mart ortasından beri Kırım’a ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine askeri sevkiyat yapıyordu.

UKRAYNA KARARI OLUMLU KARŞILADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, sınırdaki asker sayısının azalmasının gerilimin de azalması anlamına geleceğini söyleyerek bu kararı olumlu karşıladığını belirtti.

Ülkesinin barış istediğini vurgulayan Zelenskiy, uluslararası ortaklarına da desteklerinden ötürü teşekkür etti.

ZELENSKİ’NİN GÖRÜŞME TALEBİNE PUTİN’DEN YANIT

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynalı mevkidaşı Zelenski’nin çatışma bölgesi Donbas’ta görüşelim teklifine cevap verdi.

Donbas ile ilgili görüşme yapmak istiyorsa öncelikle Zelenski’nin bölgedeki ayrılıkçıların temsilcileri ile görüşmesi, daha sonra Rusya ile bu problemi müzakere etmesini öneren Putin, “Eğer konu (Rusya ile Ukrayna arasında) ikili ilişkilerse, Zelenski ile onun için uygun olan bir zamanda Moskova’da görüşebiliriz.” ifadelerini kullandı.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE UYARI: İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRİRİZ

Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, Ankara’nın Ukrayna’ya insansız hava aracı tedarik etmesi halinde Moskova’nın Ankara ile askeri ve teknik iş birliğini gözden geçireceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da 12 Nisan’da Mısır ziyaretinde Türkiye dahil Ukrayna’ya silah satışı yapan ülkeleri uyardıklarını ifade etmişti.

Biden Erdoğan’ı arayıp ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını söyleyecek

Ukrayna sınırındaki askerlerini çekeceğini açıklayan Rusya tansiyonu düşürdü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder