20 Nisan 2021 Salı

Ukrayna Gerilimi: Rus savaş gemileri Karadeniz’de tatbikatta, ABD Büyükelçisi ülkesine dönüyor

Ukrayna sınırına 150 bin asker yığan Rusya, Karadeniz’de deniz ve hava kuvvetlerinin katılımı ile Kırım açıklarında büyük bir tatbikat başlattı. ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan ise istişarelerde bulunmak üzere ülkesine gidiyor. Rusya, Sullivan’a istişarelerde bulunması için ABD’ye dönmesini tavsiye etmişti.

BOLD – Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna sınırına yığdığı asker sayısının 150 bine ulaştığını açıklarken Rus Ordusu Karadeniz’de Kırım açıklarında büyük bir askeri tatbikat başlattı. Tatbikata 20’den fazla gemi ve savaş uçakları katılıyor.

ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan ise Moskova ile ilişkileri yeni yönetimle doğrudan ele almak üzere Washington’a gideceğini açıkladı. Rusya, Sullivan’a istişarelerde bulunması için ABD’ye dönmesini tavsiye etmişti.

KIRIM AÇIKLARINDA BÜYÜK TATBİKAT

İngiltere’nin 2 savaş gemisi göndereceğini açıkladığı Karadeniz’de Rusya, 20’den fazla savaş gemisinin katıldığı bir askeri tatbikat başlattı.

Rus Interfax haber ajansının Karadeniz donanmasına dayandırdığı haberine göre, tatbikata 20’den fazla savaş gemisi katıldı. Tatbikatta ‘Su-25CM3’ savaş uçakları ile hava savunma sistemleri de yer alıyor.

Rusya, geçtiğimiz günlerde Hazar Filosu’ndaki çok sayıda savaş gemisini Karadeniz’e çekmişti. Ayrıca Akdeniz’deki bazı Rus savaş gemileri de son haftalarda Boğazlar üzerinden Karadeniz’e geçmişti.

ABD’NİN MOSKOVA BÜYÜKELÇİSİ İSTİŞARELER İÇİN WASHINGTON’A DÖNÜYOR

Bu arada ABD’nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan, Moskova ile ilişkileri yeni yönetimle doğrudan ele almak üzere Washington’a döneceğini açıkladı.

Büyükelçiliğin resmi internet sayfasında yayımlanan açıklamada, Sullivan’ın “ABD ve Rusya’nın ikili ilişkilerinin mevcut durumunu Biden yönetimindeki yeni çalışma arkadaşlarımla Washington’da doğrudan görüşmenin önemli olduğu kanaatindeyim” şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Büyükelçi, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında olası bir görüşmeden önce önümüzdeki haftalarda Moskova’ya döneceğini belirtti. Moskova ile Washington arasındaki iplerin giderek gerilmesinin ardından Kremlin, Sullivan’a Washington’a dönerek, Biden yönetimiyle istişarelerde bulunmasını tavsiye etmişti.

RUSYA’NIN KERÇ BOĞAZINI KAPATMASINA ABD’DEN TEPKİ

ABD yönetimi, Rusya’nın Azak Denizi’ne girişlerin yapıldığı Kerç Boğazı’nndan sivil ve askeri gemilerin girişini 31 Ekim’e kadar yasaklamasına tepki gösterdi.

Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmesi ile birlikte Karadeniz’den Azak Denizi’ne geçişlerin yapıldığı Kerç Boğazı’nın denetimi tamamen Rusya’nın eline geçmişti. Azak Denizi’nde Rusya’nın yanı sıra Ukrayna’nın da limanları bulunuyor ve Azak Denizi Karadeniz’in bir parçası kabul ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna limanlarına ulaşımı da etkileyebilecek Karadeniz’i kısmen bloke etme kararını ‘sebepsiz yere gerginliği tırmandırma’ olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, gelişmenin Rusya’nın Kırım ve Ukrayna sınırındaki askeri varlığını 2014’ten bu yana en fazla artırdığı haberleri gelirken yaşanan bu gelişmenin ‘özellikle endişe verici olduğunu’ ifade etti.

AB: UKRAYNA SINIRINDA 150 BİN RUS ASKERİ VAR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, AB dışişleri bakanları toplantısına katılarak Rusya-Ukrayna geriliminde yaşanan son gelişmeleri anlattı

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları dün video konferans yoluyla bir araya geldi. Gündemde Rusya’nın Ukrayna sınırında ve Kırım’da askeri varlığını artırması vardı. Toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba da katılarak bölgedeki son durumu anlattı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell zirve sonrası yaptığı açıklamada Ukrayna sınırındaki Rus askeri sayısının ‘150 binden fazla’ olduğunu söyledi. Borrell bunun “Ukrayna sınırına bugüne kadar yapılan en büyük askeri sevkiyat” olduğunu ifade etti.

Borrell, “Rusya sınıra her türden askeri malzeme ve araç sevkiyatı gerçekleştiriyor. Mobil hastanelerden savaş teçhizatlarına çok ciddi bir hareketlilik görüyoruz. Bunun kaygı verici olduğu çok açık. Bu kadar fazla sayıda askeri bir yere topladığınızda bir kıvılcım çıkma olasılığı daha fazla olur.” dedi

Uzmanlara göre Rusya’nın şu an bölgeye yaptığı askeri yığınak, Moskova’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve Ukrayna’nın doğusunda çatışmaların başladığı 2014 yılındaki sevkiyatı dahi geçti. Ukrayna Ordusu’nun aktif asker sayısı 250 bin civarında bulunuyor.

AB’DEN UKRAYNA İLE ‘TAM DAYANIŞMA’ MESAJI

AB Dış POlitika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

AB, Rusya’nın Ukrayna ile tansiyonu arttırmasını ve anlaşmazlıkları körükleyici diğer bazı politikalarını sert bir biçimde eleştirmiş, birlik içinde yaptırım yönünde talepler dile getirilmişti. Borrell, dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, durumun değişebileceğini ancak şu an bir yaptırım kararı çıkmadığını belirtti.

Borell, “AB dışişleri bakanlarının mesajı çok net. Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğimizi teyit ediyoruz.” dedi.

DONBAS KRİZİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Komçak, 30 Mart’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Türkiye Ukrayna’ya göndermek için cihatçı mı topluyor?

Ukrayna Gerilimi: Rus savaş gemileri Karadeniz’de tatbikatta, ABD Büyükelçisi ülkesine dönüyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder