20 Nisan 2021 Salı

Rusya-Bulgaristan casusluk krizi: Moskova 2 Bulgar diplomatı istenmeyen kişi ilan etti

Bulgaristan’ın geçen ay ülkeden iki Rus diplomatı ‘casusluk’ gerekçesiyle sınır dışı etmesine Rusya da karşılık verdi. Moskova, Bulgar diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanıdı.

BOLD – Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bulgaristan’ın Moskova Büyükelçisi Atanas Krıstin’in Bakanlığa çağrılarak nota verildiği bildirildi.

Büyükelçilikteki iki diplomatın ‘istenmeyen kişi’ (persona non grata) ilan edildiği aktarılan açıklamada, diplomatlara Rusya’yı terk etmeleri için 72 saat verildiği ifade edildi.

Açıklamada, “Bu önlem, bu yıl martta Bulgar tarafının, Rusya’nın Sofya Büyükelçiliğindeki iki çalışanını gerekçesiz şekilde ‘istenmeyen kişi’ ilan etmesine karşı cevap niteliğindedir.” ifadelerine yer verildi.

CASUSLUK KRİZİ

Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Mart’ta Savunma Bakanlığı, Askeri İstihbarat Komutanlığı ve Parlamentonun gizli belge arşivinde görev yapan 6 kişilik bir şebekenin Rusya’nın Sofya Büyükelçiliğine para karşılığı gizli bilgiler aktardığını açıklamıştı.

Soruşturma sonrası Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, 22 Mart’ta ülkede Rusya Büyükelçiliğinde çalışan 2 diplomatı ‘istenmeyen kişi’ ilan etmiş, bu diplomatların Bulgaristan’ı terk etmesi için 72 saat süre verildiğini bildirmişti.

İki diplomatın da dahil edilmesiyle Bulgaristan’ın son 2,5 yılda ‘ülkede casusluk yaptığı’ iddiasıyla sınır dışı ettiği Rus diplomat sayısı 7’ye ulaşmıştı.

‘PERSONA NON GRATA’

Devletler arası ilişkilerde persona non grata (Latince: “istenmeyen kişi”) bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükumeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi için kullanılıyor.

Yabancı bir diplomat ev sahibi ülke tarafından istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edildiğinde diplomata ev sahibi ülke tarafından tanınan siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunma hakkı kaldırılmış oluyor.

Bu durum bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul ediliyor.

Rusya’dan karşı hamle: Çekya’nın 20 diplomatı sınır dışı ediliyor

Rusya-Bulgaristan casusluk krizi: Moskova 2 Bulgar diplomatı istenmeyen kişi ilan etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder