23 Nisan 2021 Cuma

Kripto depremi: 25 milyar dolar kara para ilan edilecek mi?

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto varlıkla yurt dışına kaçması 400 bin kişiyi mağdur etti. Türkiye’deki 3.3 milyon ‘coin’ kullanıcısı için kritik tarih 30 Nisan 2021 olarak açıklandı. Merkez Bankasının dijital paralarla ilgili yasak kararı bu tarihte yürürlüğe girecek. 25 milyar dolarlık ‘coin’ kara para mı ilan edilecek?

BOLD ANALİZ – Kripto paralarla ilgili hiçbir yasal düzenlemenin bulunmadığı Türkiye’de kurumların aldığı kararlar ve yönetmeliklerle sektör düzenlenmeye çalışılıyor. Yasal boşlukların olduğu dijital para sektöründe Thodex gibi aracı kurumun sahibi 400 bin kişiyi dolandırarak yurt dışına kaçabiliyor.

Yaşanan depremin ardından AKP sektörle ilgili düzenleme çalışmalarına yöneldi. İki hafta önce Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kripto paranın röntgenini çekip Merkez Bankası’nın da kripto paralarla ödeme yapılmasını yasaklamasıyla başlayan süreç hızlandı. 3.3 milyondan fazla yatırımcı ve 25 milyar dolarlık kripto varlığı ilgilendiren düzenlemeler çerçevesinde Merkez Bankası’nın yasak kararı 30 Nisan 2021’de yürürlüğe girecek.

COİNLERLE ÖDEME YAPMAK YASAK

Türkiye’de 30 Nisan’dan itibaren kripto para ile ödeme yapmak ve para transferine ödeme kuruluşlarının aracılık etmesi yasak. Yabancı kripto para borsalarına ödeme kuruluşu veya aracısı kullanarak para göndermek yasak. Ancak kripto para borsalarında alım-satım yasak değil. Kripto para borsalarından banka hesabına para gönderilebilecek.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI KARA PARA ÖNLEMİ ALDI

ABD Hazine Bakanlığı bazı finansal kuruluşlara “kripto paralar ile kara para akladıkları” gerekçesiyle cezai müeyyide uygulayacak. Yabancı kripto para borsalarına giden para için nasıl bir karar çıkacağı meçhul.

Konuyu yorumlayan Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, kaynağı belli olmayan paranın Türkiye’ye, Türkiye’deki paranın ise izini kaybettireceği yurt dışına kripto para vesilesiyle transferinin mercek altına alındığını söyledi. MASAK, TCMB derken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da yakında adım atacağını kaydeden Bozkurt, “Bu paralar 30 Nisan 2021’den sonra “kara para” suçlaması yöneltilebilir mi? 15 gün içinde yurt dışındaki kripto parayı satıp karşılığını Türkiye’ye getirmeyen ne olacak? Kitle İmha Silahların Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun, Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkında Kanun gerekçe gösterilebilir mi?” sorularını cevabını kendi YouTube kanalında verdi.

Kripto depremi: 25 milyar dolar kara para ilan edilecek mi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder