30 Nisan 2021 Cuma

ABD-Rusya arasında Türkiye tartışması

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın geçtiğimiz gün Ankara’ya yaptığı S-400 uyarısını Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “ABD daha uysal bir Türkiye tercih ederdi” diyerek cevapladı. Blinken, Türkiye’nin Rusya’dan silah almaktan kaçınması gerektiğini, aksi takdirde yeni yaptırımlar gelebileceğini söylemişti.

BOLD – Rus medyasına konuşan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türk-Amerikan ilişkilerine ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Peskov, Türkiye’nin bağımsız hareket etmesinin, ABD ve NATO’da endişe yarattığını dile getirdi.

Ankara’ya yönelik sert açıklamaların gerisinde bu endişenin yattığını savunan Peskov, “Türkiye’nin gelişimi konusunda bağımsız hareket etmede sergilediği kararlılığı bir hayli güçlü ve bu genelde artan ilginin sebebi ve belki de, NATO’daki kaygının da konusu” diye konuştu.

Bunun aynı zamanda ABD’de endişeye yol açtığını belirten Peskov, “ABD’nin S-400’ler ve Ankara’nın diğer faaliyetlerinde sesini yükseltmeye çalışması, Washington’un Erdoğan’ın özgüvenli bir şekilde Türkiye’yi ileriye götürmeye liderlik etmesinden hoşlanmadığını, daha uysal bir Türkiye tercih ettiklerini, açıkça ortaya koyuyor” görüşünü aktardı.

BLİNKEN, YENİ YAPTIRIMLAR KONUSUNDA UYARMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçtiğimiz gün Yabancı Basın Merkezi’nden Türkiye ile ilişkiler hakkında kendisine yöneltilen sorulara yanıt vermiş, ikinci S-400 alımında kararlı olduğunu söyleyen Ankara’ya uyarı niteliği taşıyan açıklamalarda bulunmuştu.

“Kritik öneme sahip bir NATO müttefiki” olduğunu söylediği Türkiye ile meseleleri çözüme kavuşturmayı umduğunu vurgulayan Blinken, “Türkiye ve diğer ABD müttefikleri ve ortaklarının, S-400’ler dahil Rus silahları almaktan kaçınması çok önemli” dedi.

Blinken, ABD’nin Hasımlara Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası’na (CAATSA) atıfta bulunarak, “Rus savunma kuruluşlarıyla yapılan önemli işlemler yine CAATSA’ya tabi olabilir ve bu halihazırda uygulanan yaptırımlardan ayrı ve ilave olarak uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu hava savunma sisteminin Rusya’ya “gelir, erişim ve nüfuz” sağladığını belirten Blinken, S-400 alımının sadece ABD’nin değil, NATO’nun ve askerlerinin güvenliğine karşı da bir tehdit olduğunu iddia etti.

CAATSA YAPTIRIMLARI

ABD geçen yılın Aralık ayında, Türkiye’ye satın aldığı S-400 Rus füze savunma sistemi nedeniyle yaptırım kararı almıştı.

Kısaca CAATSA olarak adlandırılan Hasımlara Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası uyarınca kararlaştırılan yaptırımlar, 7 Nisan’da uygulanmaya başlandı.

Yaptırımlar, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı’nı (SSB) ve başkanı dahil dört kurum yetkilisini hedef alıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bu ayın başında yapılan açıklamada, yaptırım uygulanacak kişiler SSB Başkanı İsmail Demir, Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz ve Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu olarak sıralandı.

Yaptırımlar, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanmasını, Demir ile üç üst düzey üç yöneticinin hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini öngörüyor.

BİDEN, İLK ÖNCE KARARINI ERDOĞAN’A DUYURDU

Joe Biden’ın resmi olarak ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını ilk önce AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bildirdiğini ifade eden Blinken, “Anlaşmazlıklarımızı açık, doğrudan, dürüst bir şekilde ifade ederek Türkiye’ye saygı göstermeliyiz ve aynısını Türkiye’den de bekliyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Blinken, Biden’ın haziran ayında yapılması beklenen NATO toplantısında Türk mevkidaşı ile görüşeceğini ifade etti.

Suudi Arabistan AKP rejiminin okullarını kapattı

ABD-Rusya arasında Türkiye tartışması yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder