28 Nisan 2021 Çarşamba

Clubhouse’ta fişleme skandalı

Dünya genelinde 10 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Clubhouse uygulaması, Türkiye’de bir skandala sahne oldu. Farklı sosyal medya platformlarında iktidarı eleştiren paylaşımlar yapılması nedeniyle çok sayıda kişinin yargılandığı Türkiye’de Clubhouse üzerinden fikirlerini söyleyen insanlar AKP’li hesaplarca fişlendi.

BARBAROS KAYA | BOLD ÖZEL

Clubhouse, AKP Hükumeti’ni destekleyen insanlar tarafından mobing ve tehdit uygulamasına dönüştü. Uygulama içinde yapılan bir mizahi konferans, son 5 gündür Türkiye’de AKP’lilerin gündemine oturdu. AKP’li milletvekilleri ve AKP teşkilatları tarafından mizaha karşı ifşalama ve tehditler içeren tepkiler hala devam ediyor.

Clubhouse uygulamasında “Öz Hakiki AKP’liler” ismi ile açılan bir cluphouse kanalında iktidarın gündeme dair politikalarını eleştiren mizah yapıldı. Sesli konuşma kanalları aracılığıyla gerçekleşen Clubhouse görüşmelerinde yapılan mizah, vatan bölücülüğü ve teröristlikle suçlandı. Bu kanallarda konuşan insanların profil fotoğrafları açılan sitelerde ‘terörist’ olarak paylaşıldı. AKP teşkilatı görevlilerin yaptığı fişleme, AKP’li milletvekillerinin de katılımı ile büyüdü.

AKP MİLLETVEKİLİ EKRAN GÖRÜNTÜLERİNİ İSTEDİ!

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezai, Clubhouse uygulamasında AKP eleştirileri yapan yayınların ekran görüntüsü alınmasını ve İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve AKP Genel Merkezi ile bu görüntülerin paylaşılmasını istedi. Clubhouse’da fikirlerini söyleyen insanlar farklı bir oda açarak milletvekilinin bu söylemini “Yeniden ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışıyorlar” olarak değerlendirdi.

HADİ ÖZIŞIK’TAN ‘ÇİFTE VATAN HAİNİ’ İDDİASI

i̇nternethaber.com sitesinin yazarı Hadi Özışık da skandala imza atan Clubhouse kullanıcılarından birisi. Özışık, muhalif söylemleri vatana ihanet olarak değerlendirip fişlenen isimlerle aynı odada konuşan insanların da vatana ihanet ettiğini savundu. Özışık, “Bu odalarda cumhurbaşkanımıza hakaret ediliyor, değerlerimiz dalgaya alınıyor. Bu insanları fişlemeli ve hiç kimse bu insanlarla yan yana olmamalı. Yoksa bedeline katlanmak zorunda kalır” ifadeleri ile insanları tehdit etti. İnsanların odalarına girerek ekran videosu alması ve bunu YouTube kanallarından paylaşmış olması ise uygulamayı kullanan profiller tarafından tansiyonu yükseltti. Özışık’ın YouTube paylaşımları da siyasi görüşünü belirten insanların tepkisine yol açtı.

“AKP UYGULAMAYA ÇÖKMEK İSTİYOR”

Clubhouse üyesi ve ismi fişleme sitelerinde yer alan Hüseyin Tunç, “Bu fişleme ve ifade özgürlüğünü kısıtlama çabaları beni şaşırtmadı. AKP zihniyeti bu uygulamayı sadece tek bir perspektiften görüp burası insanların örgütlenmesini kolaylaştırıyor, diye uygulamanın tepesine çökmek istiyor. Suç olduğunu bile bile kişisel bilgileri terörist yaftasıyla paylaşıyorlar. Şu an itibari ile uygulamanın suyunu çıkardılar bile” diyerek tepkisini dile getirdi.

FAHRİ CLUBHOUSE BEKÇİSİ GÖKHAN DİLLİ

Clubhouse uygulaması henüz beta sürümünde ve en çok önem verdiği durum gizlilik. Uygulama, tüm yayınları kaydetmiyor. Sadece yayın sırasında şikayet gelen yayınları belli bir süre için kaydediyor. Bunun dışında kullanıcıların yayını kaydetmesi de yasak. Ama bu yasağı delen ve her zaman muhalif gördüğü insanları fişleyeceğini dile getiren Clubhouse kullanıcıları da var. Gökhan Dilli adlı kullanıcı bir web sitesi kurduğunu, bu siteden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edenleri ifşalayacağını, Emniyet ve savcılığa şikayet edeceğini söyleyerek uygulama içerisinde kendisinin polis gibi gezeceğini söylüyor. Açtığı web sitesinde muhalif insanların profillerini terörist başlığı ile yayınlamayı kendisine vazife olarak gördüğünü de ifade ediyor.

CLUBHOUSE’UN BİLE KATLANAMADIĞI AKP’Lİ: MURAT ÇEBİ

Bir başka Clubhouse hesabı Murat Çebi, AKP teşkilatı üyesi. Çebi katıldığı odalarda insanlara küfür ve hakaret ettiği iddia edildiği için Cluphouse tarafından hesabı askıya alındı. Çebi, katıldığı odalarda “Fişlenen insanlarla aynı odada olursanız sizin de başınız yanar” diyerek kendini bu konuda sorumlu hissettiğini dile getirdi.

MUHALİFLERE TERÖRİST YAFTASI

Clubhouse uygulaması, kullanıcılarına özel sohbet odaları üzerinden sadece sesleriyle iletişim kurma fırsatı sunmasıyla diğer sosyal medya platformlarından ayırt edici özelliği sahip. Bu sohbet odaları, genelde bir konu başlığı üzerine kuruluyor. Diğer platformların aksine bu odalar, oldukça etik ve ahlaki kurallar çerçevesinde tartışmalara ev sahipliği yapıyordu.

Kısa süre önce bir Clubhouse üyesi tarafından açılan odada muhalif insanlar hükumeti eleştirdi. Clubhouse üyesi Mustafa Karaca, böyle bir odayı açtığı için AKP teşkilatından olan birkaç kişi tarafından memuriyetinden atılmasına ilişkin tehditler aldığını söyledi. Ardından “Mustafa Karaca onurumuzdur” odası açıldı ve binlerce kişi, Karaca’nın terör faaliyeti yapmadığını ve adının terör listesindeki sitelerde geçirilmesinin haksızlık olduğunu savundu. Bu sırada tartışma odasına giren gazeteci Hadi Özışık, birçok kişinin fişlendiğini ve bu kişilerle bir arada oda açılırsa bu insanlar gibi onların da fişlenebileceğini aktardı. Özışık’ın beyanları bu oda içinde tepkiyle karşılandı. Daha sonra bu odada muhalif olarak konuşan kişiler de terör örgütü propagandası yapmakla suçlandı ve profilleri sitelerde terörist olarak yayınlandı.

KARŞI GÖRÜŞLERE ETİKET VURUYORLAR

İnsanların hayatına yeni giren sosyal medya platformu Clubhouse, Türkiye’de ifade özgürlüğünü yeniden gündeme getirdi. Bazı kişiler tarafından muhalif söylem gerçekleştiren profiller #emniyetgm etiketi ile Instagram ve Twitter gibi platformlarda terörist olmakla suçlanıyor.

Batuhan Çeri, kendilerine Clubhouse ile ilgili hiçbir şey sorulmadan sosyal medya paylaşımlarının görselleri üzerinden “Bir örgütle bağlantın var mı”, “Neden yurtdışında yaşıyorsun” gibi sorularla karşılaştığını belirtiyor.

Dijital tartışma platformu Clubhouse, kimin terörist olduğu tartışmalarının yer aldığı odalar son günlerde binlerce kişinin dikkatini çekiyor.

Clubhouse’ta fişleme skandalı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder