1 Mayıs 2021 Cumartesi

AKP vergiyi toplarken ‘bol kepçe’ vatandaşa gelince ‘cimri’

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Kovid-19 salgını boyunca AKP hükumetinin vatandaştan topladığı vergiyi asgari ücretli, emekli ve çiftçiye vermediğini yazdı. Kahveci, “Milletten deli gibi para toplanmış. Ama bu para millete geri verilmemiş” dedi.

BOLD – Karar yazarı İbrahim Kahveci, yılın ilk 3 aylık bütçe verilerini yorumladığı yazısında AKP’nin topladığı vergileri pandemi döneminde geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşa vermediğini yazdı.

Kahveci,  “Bütçede vergi gelirlerindeki artış ise yüzde 44,9 ila 255,1 milyar lira oldu. Böylece vergi gelirlerinin bütçe payı yüzde 68,9’dan yüzde 74,1’e çıkmış oldu. Kısaca vergi yükü daha da artmış oldu” dedi.

BÜTÇE FAZLA VERİYOR HALKA VERMİYOR

Bütçenin eksi 29,6 milyar lira açıktan 22,8 milyar lira fazlaya dönüştüğüne işaret eden Kahveci, “52 milyar 361 milyon liralık iyileşme. Hatta faiz dışı fazla 8,7 milyar liradan 71,7 milyar liraya yükselmiş oldu. Burada şu notu düşelim: Türkiye korona salgınında Millete para ödemiyor. IMF dahil yapılan analizlerde Türkiye vatandaşlarına en az para veren sondan ikinci ülke.” ifadeleri kullandı.

MİLLETE VERİRKEN CİMRİ

Geçen yıl da pandemi henüz yokken bütçede 956,6 milyar gelir hedeflenmiş ama bu hedefin 73 milyar lira daha fazla gelir toplandığını kaydeden Kahveci, “Milletten para toplamakta gayet beceri gösterirken millete destek vermekte maalesef tam tersi cimri bir yönetim anlayışı sergiliyoruz” diye yazdı.

Kahveci vatandaştan kesilen kalemleri şöyle sıraladı:

  • Mal ve Hizmet alımı yüzde -7,8 azalışla 16,9 milyar liraya geriledi. Burada özellikle savunma-güvenlik giderlerinde yüzde -13,7 azalış ve sağlık giderlerinde de yüzde -16,3 gerileme dikkat çekiyor.
  • Çok dikkat çeken bir başka gider kısıtlaması ise tarım sektöründe yaşanmış.
  • ‘Tarımsal Destekleme Ödemeleri’ önceki yıl 10,9 milyar liradan bu yıl yüzde -47,5 gerileme ile 5,7 milyar liraya düşüyor. Tarım ve hayvancılıkta nerede ise tüm ödemeler yarı yarıya gerilemiş durumda.
  • Sermaye giderleri, yani yatırım kaleminde de yüzde -37,9 gerileme yaşanıyor. Yatırımlara geçen yılın ilk 3 ayında 16,1 milyar harcanırken, bu yıl bu tutar 10,0 milyar liraya düşüyor.

AKP’liler kamu bankalarının kârını bitirdi

AKP vergiyi toplarken ‘bol kepçe’ vatandaşa gelince ‘cimri’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder