28 Nisan 2021 Çarşamba

Sağlık sistemini çökerten ‘Hint varyantı’ en az 17 ülkeye yayıldı

Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan’da sağlık sistemini çökme noktasına getiren ‘çifte mutasyonlu’ Kovid-19’un Hint varyantının en az 17 ülkeye yayıldığını açıkladı.

BOLD – Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Hindistan’da günlük vaka sayısı rekor seviyede yükselişini sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkenin sağlık sistemini çökme noktasına getiren iki kez mutasyona uğramış ‘Hint varyantının’ en az 17 ülkede tespit edildiğini açıkladı.

İlk kez Hindistan’da ortaya çıkan çifte mutasyona uğramış ‘B.1.617 varyantı’ Hindistan’da günlük vaka sayısının rekor seviyelere yükselmesine sebep oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, haftalık salgın bildiriminde yaptığı açıklamada, bin 200’den fazla gen diziliminde tespit edilen ‘Hint varyantının’ dünyada en az 17 ülkede ortaya çıktığını ifade etti.

Açıklamada, varyantın bulunduğu örneklerin çoğunun, “Hindistan, İngiltere, ABD ve Singapur’dan geldiği belirtildi. Bütün ülkelerin adı verilmese de Belçika, İsviçre ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesinde Hint varyantının ortaya çıktığı biliniyor.

“DİKKAT GEREKTİREN VARYANT”

DSÖ’nün ilk  modellemelerine göre, ‘B.1.617’nin Hindistan’da dolaşan diğer varyantlardan daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu ve daha fazla bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Hint varyantı DSÖ tarafından “dikkat gerektiren varyant” olarak sınıflandırıldı.

Henüz Brezilya ve Güney Afrika varyantları gibi “endişe verici varyantlar” olarak görülmüyor. Söz konusu kategoriye giren varyantların daha bulaşıcı, daha ölümcül ve aşılara karşı daha korunaklı oldukları biliniyor.

HİNDİSTAN’DA SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKME NOKTASINA GELDİ

Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Hindistan’da günlük vaka sayısı rekor seviyede yükselişini sürdürüyor.

Pazartesi günü ülkede 323 bin 144 vaka tespit edilirken 2 bin 771 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Ülkede, günlük can kaybı sayısı da salgının başından bu yana görülen en yüksek noktaya ulaştı.

Pazartesi, ülkede beşinci defa üst üste en fazla ölüm yaşandığı gün oldu.

Fakat test yaptırmak istemeyenler ve isteyip de test bulamayanların fazlalığı nedeniyle, gerçek vaka ve ölüm sayılarının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Kırsal bölgelerdeki pek çok ölüm kayıtlara bile geçmiyor.

Başkent Delhi’deki doktorlar insanların hastane önlerinde sıra beklerken, sokakta öldüğünü söylüyor.

Hindistan’da bugüne kadar 17 milyon vaka tespit edildi, 197 bin kişinin de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Virologlar virüsün bulaşma hızının 2-3 hafta daha artmasını beklediklerini söylüyor.

Birçok hastanenin tıbbi oksijen sıkıntısı nedeniyle acil yardım çağrısında bulunduğu Delhi’de Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, diğer eyaletlerin başbakanlarından yardım istemişti.

Uzmanlar, ülke çapında vakaların artmasıyla hastanelerdeki doluluk oranlarının en yüksek seviyeleri gördüğüne işaret ederek, sağlık sisteminin ‘çökme noktasında’ olduğu uyarısını yaptı.

Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, vakaların en çok arttığı 11 eyalette dini festivallerin, seçim mitinglerinin düzenlendiğine, insanların toplu ekinliklerde mesafe kurallarını ihmal ettiğine dikkati çekmişti.

YOĞUN BAKIM YATAKLARI NEREDEYSE DOLU

Ülkedeki yoğun bakımlarda sürekli bir yatak kıtlığı var. Çok sayıda aile, yakınlarına yatak bulabilmek için kilometrelerce yol gidiyor.

20 milyon nüfuslu Delhi’de hastaneler yeni hasta kabul edemiyor.

Hastanelerin etrafındaki sokaklar ağır hastalar ve yakınlarıyla dolu. Pek çok kişi yakınlarına sedye ve oksijen desteği arıyor ve hastane yönetimlerine boş bir yatak için yalvarıyor.

Pazartesi günü bir açıklama yapan hükümet, askeri tıp tesislerinin de sivillere hizmet vermeye başlayacağını, emekli olmuş askeri sağlık çalışanlarının da görev başına çağrıldığını duyurdu.

OKSİJEN SIKINTISI YAŞANIYOR

Hastanelerde de oksijen kıtlığı yaşanıyor. Şu anda Hindistan düşük, düşük-orta ve orta-yüksek gelire sahip ülkeler arasında en fazla oksijene ihtiyaç duyan ülke.

Birçok gelişmiş ülke Hindistan’a yardım sözü verdi.

Hükümet oksijen talebinin yüksek olduğu yerlere oksijen yetiştirebilmek için ‘Oksijen Ekspresi’ denen özel kargo trenleri kullanıyor. Askeri hava alanları da Hint Hava Kuvvetleri tarafından oksijen taşımak için kullanılıyor.

Hint hükümeti ordunun stoklarındaki oksijenin de hastanelere yönlendirileceğini ve ülke çapında 500 oksijen üretim tesisi kurma planlarını onayladıklarını duyurdu.

TREN VAGONLARINDA HASTANE YATAĞI

Hindistan’da hastane yataklarında yer kalmaması nedeniyle tren vagonları da hastane yatağına çevriliyor.

Mart 2020’den bu yana Hindistan Demiryolları’na ait 4 bin vagon bu amaçla modifiye edildi.

Salgının ilk dalgasının ardından bu vagonlara ihtiyaç kalmamıştı. Fakat şimdi tekrar kullanıma alınan vagonlar 64 bin kişiye geçici yatak imkanı sağlıyor.

Vagonlar talebin yüksek olduğu kentlere yönlendiriliyor.

SPOR SALONLARI VE STADYUMLAR HASTANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Spor salonları, stadyumlar ve manastırlar da sahra hastanelerine dönüştürüldü.

Bazı sahra hastanelerinde kartonlardan yapılan yataklar kullanılıyor.

KREMATORYUMLAR DOLDU

Hindistan’ın başkenti Delhi’de artan Kovid-19 ölümleri nedeniyle, ölülerin yakıldığı krematoryumların kapasitesi doldu.

Yakınlarını kaybedenler açık alanlarda ve parklarda derme çatma odun yığınlarını bir araya getirerek cesetleri yakmaya çalışıyor.

Krematoryum çalışanları fazla mesai yaparken sürekli aleve maruz kalan krematoryumlarda bazı parçaların eridiği aktarılıyor.

Yerel basına göre Delhi’deki yetkililer parklarda cesetleri yakabilmek için ağaçları da kesmeye başladı.

AKP pandemide halka Afrika ülkelerinden bile az destek verdi

Sağlık sistemini çökerten ‘Hint varyantı’ en az 17 ülkeye yayıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder