30 Nisan 2021 Cuma

Türkiye’den Almanya’ya getirilen ‘kaçak altın’ miktarında büyük artış

Köln-Bonn Havalimanı Gümrüğü, Türkiye’den gelen yolcularda resmi makamlara bildirilmemiş yüklü miktarlarda altına rastlandığını açıkladı. 1 Mart-21 Nisan arasında 100 bin euroluk ‘kaçak altın’ gümrüğe takıldı.

BOLD – Almanya’nın Köln-Bonn Havalimanı Gümrük Müdürlüğünden yapılan açıklamada, son haftalarda Türkiye’den gelen yolcuların deklare etmeden beraberinde getirdikleri altın ve ziynet eşyalarında büyük oranda artış tespit edildiği bildirildi.

Türkiye’den gelen yolcular arasında 1 Mart’tan 21 Nisan’a kadar rastgele yapılan kontrollerde, gümrük idaresine bildirilmediği tespit edilen 2 kilogram 200 gram altın ve ziynet eşyası ele geçirildi.

Sadece Mart ayında yapılan denetimlerde Ocak-Şubat aylarının toplamının yaklaşık iki katına tekabül eden miktarda kaçak şekilde Almanya’ya getirilmeye çalışılan altın tespit edildi. Söz konusu artışın da sürdüğü ifade edildi.

Değeri 100 bin euroyu geçen altın ve ziynet eşyalarını resmi makamlara bildirmeden Almanya’ya getirmeye çalışan 27 kişi hakkında ise vergi kaçırmaya teşebbüs suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yolcuların beraberlerinde en fazla 430 euro değerinde altın takı bulundurabiliyor. Bu miktarın üzerindeki takılar gümrüğe tabi ve mutlaka önceden resmi makamlara bildirilmesi gerekiyor.

Ederi 430 euroyu aşan altın ve ziynet ticari ürün sayılıyor ve bu ürünlere değerleri üzerinden yüzde 19 katma değer vergisi ile yüzde 2,5 gümrük vergisi uygulanıyor. Kadınların sürekli olarak kullandıkları altın takılar için istisna da söz konusu değil.

Çoğu yolcu ‘susma hakkını’ kullanarak konuşmamayı tercih ederken Alman yetkililer son dönemdeki artışın nedenini açıklamakta güçlük çekiyorlar.

HANNOVER’DE BİR YOLCUNUN ÜZERİNDE 40 BİN EUROLUK ALTIN

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin başkenti olan Hannover’in havalimanı gümrük yetkilileri de 20 Nisan’da yaptıkları açıklamada “16 Nisan Cuma günü Hannover Havalimanında yapılan bir kontrolde, Türkiye’den gelen ve Bielefeld’de ikamet eden 45 yaşında bir kadın yolcunun üzerinde 40 bin euro değerinde, çorap ve pantolona gizlenmiş altın, altın kolye ve ziynet eşyaları bulunmuştur” bilgisini paylaştı.

Yetkililer, bunun son üç yıldır tespit edilen en yüksek miktar olduğunu da belirtti. Söz konusu kadın yolcunun, gümrüğe tabi eşyası bulunmayan yolcuların geçtiği çıkışa yöneldiği, şüphe üzerine durdurulduğu, 40 bin euro değerinde altın tespit edilmesi üzerine hakkında vergi kaçırmaya teşebbüsten soruşturma başlatıldığı bildirildi. İlaveten değerinin yüzde 19’u oranında katma değer vergisi ile yüzde 2,5 oranında da gümrük vergisi kesildiği açıklandı.

Hannover’de Şubat ayında da yine Türkiye’den gelen bir yolcunun üzerinde ve valizinde gizlenmiş şekilde bulunan 13 bin euro değerinde altın ve ziynet eşyası yakalandığı açıklanmıştı. 7 Şubat Pazar günü gelen 46 yaşındaki kadın yolcunun farklı çantalarda gizlenmiş, orijinal paketi ve faturalı altın yüzükler, kolye, bilezik ve gerdanlıklar bulunduğu duyurulmuştu. Bremen’de ikamet eden o yolcu hakkında da vergi kaçırmaya teşebbüsten soruşturma başlatılmıştı.

Gri pasaport sahtekarlığında rakam belli oldu

Türkiye’den Almanya’ya getirilen ‘kaçak altın’ miktarında büyük artış yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder