28 Nisan 2021 Çarşamba

Piyasalar FED Başkanı’nın açıklamalarını bekliyor

Dolar/TL’de ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.50 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini 8.20 civarında dalgalı bir seyre bıraktı. Piyasalarda bugün ABD Merkez Bankası’nın açıklamaları, yarın ise TCMB enflasyon raporu yön belirleyici gelişmeler olarak takip edilecek.

BOLD – ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve kurumsal döviz satışlarıyla bu hafta 8.18-8.48 bandında sert dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL 8.22/8.25 seviyesinde bulunuyor. Dolar ABD Merkez Bankası Fed’in para politikası açıklaması ve ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması öncesinde başlıca para birimleri karşısında gördüğü sekiz haftanın dip seviyesinden toparlanmaya çalışıyor.

DOLAR DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE’DE TIRMANMADA

Dolar endeksi, 3 Mart’tan bu yana en düşük seviyesi olan pazartesi günü gördüğü 90.679’den hafif toparlanarak 90.968’e yükseldi ancak yatırımcılar mart sonundan bu yana devam eden düşüş eğiliminin sona erdiğine ikna olmadılar. Dolardaki değer kaybı trendi bir süredir TL’yi de olumlu etkiliyor. Ancak bankacıların önemli bir bölümü bunun Türkiye ekonomisine yönelik riskleri kısa vadede da az görünür kılsa da bu risklerin hala mevcut olduğuna da dikkat çekiyor. Küresel piyasalarda doların zayıf seyrine devam etmesi ve önümüzdeki dönemde indirim beklentilerinin sürmesine rağmen yüzde 19 seviyesindeki politika faizi TL’yi destekleyen ana unsurlar olmaya devam ediyor. Dönem dönem lokal döviz satışları da piyasayı destekleyen bir unsur oluşturuyor. Swap piyasasında Kasım 2020’den bugüne yaşanan 16.5 milyar dolara ulaştığı hesaplanan yabancı girişinin ise 5-6 milyar dolara gerilediği hesaplanıyor..

FED’İN MESAJI YÖN BELİRLEYECEK

Doların son haftalardaki düşüşü, ABD ekonomisi hızla toparlanmaya başlayınca Fed’in derhal para politikasını sıkılaştırmaya zemin hazırlayacağı beklentisinin azalmasından kaynaklandı. Fed’in bugün para politikasında değişiklik yapmaması ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikasını gevşek bırakma yanlısı mesajını tekrarlaması bekleniyor. Ancak bazı analistler, enflasyon beklentilerinin yükseldiğine işaret eden göstergelere dikkat çekerek Fed’in para politikasında sıkılaşmanın çok ileride yapılacağı mesajından uzaklaşabileceğine dikkat çektiler. TL’nin de içerisinde yer alacağı gelişmekte olan ülke para birimlerinde Fed’in bu mesajı yön belirleyici olarak izleniyor.

MERKEZ’İN ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTMESİ BEKLENİYOR

TCMB’nin enflasyon raporu bu haftanın kalanında öne çıkan ön önemli lokal gelişme olarak görülüyor. TCMB’nin yüzde 9.4 seviyesindeki yıl sonu tahminini belirgin şekilde yükseltmesi bekleniyor. Yıl sonu enflasyon tahminleri Reuters anketlerinde yüzde 12 seviyesinde şekillenirken, ekonomistler TL’deki son değer kaybının yeni enflasyon baskısı yaratacağını bu nedenle yıl sonu tahminini daha da yukarı revize edebileceklerini açık şekilde söylüyor. Bu revizyonlarda TCMB’nin politika faizini bir an önce indirmek isteyeceği beklentileri de rol oynuyor. Piyasalar bu kapsamda enflasyon raporunda para politikası söylemlerini de takip ediyor olacak. Gedik Yatırım dün Strateji Raporunda 2021 sonu enflasyon tahmini yüzde 11.3’ten yüzde 15’e revize etti.

‘Kefen parası’nın faturası emekliye çıktı: Göstermelik zam!

Piyasalar FED Başkanı’nın açıklamalarını bekliyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder