29 Nisan 2021 Perşembe

Pandemi gölgesinde 1 Mayıs

1 Mayıs İşçi Bayramı, koronavirüs salgını gölgesinde Türkiye’nin pek çok şehrinde meydanlarda kutlandı. İstanbul’da 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenler için karanfil bırakıldı. Ankara’da ise polis biber gazı ve plastik mermiyle göstericilere müdahale etti. İzmir’de bir polisin eylemciyi boynuna bastırarak gözaltına alması tepki çekti.

BOLD – 1 Mayıs İşçi Bayramı, 2020’nin ardından bu yıl da koronavirüs pandemisi kurullarına uygun olarak meydanlarda kutlandı. Sendikalar ve işçiler, bu akşam başlayacak 18 günlük tam kapanma nedeniyle 1 Mayıs bayramını bir gün önce kutladı.

istanbul-da-1-mayis-kazanci-yokusu-na-karanfiller-birakildi-870250-1.

İSTANBUL’DA KARANFİLLİ ANMA

İstanbul’da 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu’na bırakılan karanfillerle anıldı. Basın açıklamasında işçilerin talepleri dile getirildi.

ANKARA’DA POLİS MÜDAHALESİ

Ankara’da işçilerin 1 Mayıs açıklamasına polis tarafından müdahale edildi. 1 Mayıs’ı kutlamaya gelenlere müdahale eden çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve plastik mermi kullandı. SOL Parti, “Dağılma sırasında, sivil bir polis ‘amirim karıştırayım mı’ dedikten sonra; onlarca sivil polis Parti kortejimizin içine girerek küfürlerle saldırmaya başladı. Sivil polislerin provokasyonunun ardından çevik kuvvet gaz, plastik mermiyle Parti üyelerimizi doğrudan hedef aldı” açıklaması yaptı. Müdahale sırasında yaralananlar oldu.

İZMİR’DE POLİS, EYLEMCİYİ FLOYD GİBİ GÖZALTINA ALDI

İzmir’de 1 Mayıs açıklamasına polis müdahalesi sonrası 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sırasında polisi bir eylemcinin boynuna, ABD’de siyahi George Floyd’un ölümüne benzer şekilde bastırması tepki çekti. Sendika yöneticilerinin araya girmesiyle gözaltına alınanlar kişiler serbest bırakıldı.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870317-1.

METİN LOKUMCU MEYDANINDA KUTLAMA

Hopa’da 1 Mayıs Metin Lokumcu meydanında KESK, Tüm Emekli Sen, Sol Parti, Emek Partisi, HDP’nin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında müzik yayını yapıldı, temel talepleri içeren sloganlar atıldı.

UMUTLARI BÜYÜTMEK İÇİN YAN YANAYIZ

Antalya’da 1 Mayıs kutlamasında, DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Vedat Küçük tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz. Sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkımız için yan yanayız. Umutlarımız büyütmek için bugün Türkiye’nin dört bir yanında mücadelemizle yan yanayız” denildi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870319-1.

ADANA’DA GAR ÖNÜNDE KUTLAMA

Adana Emek Platformu DİSK, KESK,TMMOB, ATO ve Adana Barosu, Tren Garı önünde bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı. DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Yaşar Gündoğdu.  “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diye haykırıyoruz” açıklaması yaptı.

TRAKYA’DA 1 MAYIS

1 Mayıs’ın “Tam kapanma” sürecine denk gelmesinden dolayı Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da bugün kutlama programı düzenlendi. Kırklareli’ndeki etkinlik, Emek Platformu tarafından Kültür Anıt Parkı’nda yapıldı.

DİDİM

Didim Demokrasi Platformu bileşenleri Didim Kaymakamlığı’nın araç konvoyuna izin vermemesi üzerine Cumhuriyet Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması mesafe kuralına uyularak çekilen halaylarla sona erdi.

Türkiye’de 1 Mayıs: George Floyd gibi

Pandemi gölgesinde 1 Mayıs yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder