27 Nisan 2021 Salı

AKP pandemide halka Afrika ülkelerinden bile az destek verdi

Ülkelerin GSYH’lerine göre pandemi destek ve harcamalarının oranlarına ilişkin rapor IMF tarafından yayımlandı. Rapora göre Türkiye, yüzde 1,9 oran ile Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalarak en az yardım yapan ülke oldu.

BOLD – IMF’nin son raporunda ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarında (GSYH) pandemi harcamalarının oranları yer aldı. Buna göre GSYH bütçelerine göre harcama oranları, yüzde 10+, yüzde 7,5-10, yüzde 5-10, yüzde 2,5-5 ve yüzde 2,5 altı olarak sıralandı. Türkiye, en düşük destek veren yüzde 2,5 grubunda yer aldı.

DÜNYA HARİTASINDA DA KIRMIZI

Kovid-19 vakalarında kırmızı haritaya sahip Türkiye, pandemi yardımlarının yer aldığı dünya haritasında kırmızıya boyandı. Yüzde 1,5 oran ile destek harcamaları yapan ülkeler arasında en alt sıralarda yer alan Türkiye, gelişmekte olan ülkeler sıralamasının uzağında bulunuyor. Türkiye, Meksika, Arnavutluk gibi vatandaşına destek vermeyen az gelişmiş ülkelerle aynı çizgide yer alıyor.

ŞİRKETLERE DESTEK ÇOK

Elektrik dağıtım şirketlerine 3 milyar TL kaynak ayıran, 3. Havalimanını işleten AKP’li müteahhitlerin kirasını erteleyen AKP, şirketlere verilen destekte ise başı çekiyor. IMF raporuna göre GSYH’nin yüzde 6,4’ü kadar garanti sağlayan Türkiye’de, sağlık sektörüne ayrılan oran yüzde 0,3, yurttaşa sağlanan destek ise sadece yüzde 0,4.

LÜKSEMBURG 1 NUMARADA

IMF’nin raporu Ocak 2020’den Mart 2021’e kadar hükümetlerin duyurduğu ekonomik ve sağlık yatırımları, harcamaları ve yardımları baz alarak, hangi ülkenin halkına ne oranda destek verdiğini gösteriyor. Listede Lüksemburg yüzde 27 ile başı çekerken, onu yüzde 25 ile ABD ve yüzde 19 ile Yeni Zelanda izliyor.

AKP pandemide halka Afrika ülkelerinden bile az destek verdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder