28 Nisan 2021 Çarşamba

İşsizlik Fonu için ‘haziran’ alarmı

Saray hükumetinin pandemi boyunca kullandığı İşsizlik Sigortası Fonundaki para bitiyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Okan Güray Bülbül, haziran ayındaki ödemelerle toplam büyüklüğün 80 milyar liranın altına ineceğini söyledi.

BOLD – 2000 yılından bu yana işçi ve işverenlerin maaşından kesilen paralarla sürekli büyüyen fon, 2 yıldır küçülüyor. 19 Mayıs’a kadar uygulanacak tam kapanmada da kısa çalışma maaşı ve nakdi ücret paraları İşsizlik Fonundan ödenecek.

3,5 MİLYAR LİRA DAHA AZALACAK

Dünya gazetesine konuşan Bülbül, İşsizlik Fonunda tehlike çanlarının çaldığını söyledi.  Geçen yıl nisan ayında 3 milyon 243 bin işçi için 5.1 milyar lira destek verildiğini belirten Bülbül, mayıs ayında da 15 günlük zaman diliminde fondan kısa çalışma ödeneği desteği olarak 2.5 milyar liralık ödeme yapılacağını söyledi. Nakdi ücret desteğinin bazı sektörler için artırıldığına vurgu yapan Bülbül, kapanma sürecinde 1 milyar lira civarında fondan para çıkışı olacağını anlattı.

FON İÇİN YENİ TEDBİRLER ŞART

İşsizlik Sigortası Fonunda 2019 sonunda 131.5 milyar lira bulunduğunu hatırlatan Bülbül, 2020 sonunda ise 103.2 milyar liraya gerilediğini bildirdi. Son yapılan ödemelerle fon bakiyesinin 91.3 milyar liraya gerilediğini söyleyen Bülbül, haziran ayında yapılacak ödemelerle toplam büyüklüğün 80 milyar liranın altına inmesinin beklendiğini söyledi.

Fon birikimlerinin yüzde 19.72’sinin mevduatta olduğuna vurgu yapan Bülbül, temmuz ayı ile birlikte fonun sürdürülebilirliği için yeni tedbirlere ihtiyaç olduğunu anlattı.

İşsizlik Fonu için ‘haziran’ alarmı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder