27 Nisan 2021 Salı

Kıbrıs konferansı Cenevre’de başladı

Birleşmiş Milletler öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.

BOLD – Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki görüşmelere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık katılıyor. Türkiye konferansta Bakan Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında bir heyetle temsil ediliyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans öncesi temaslarda bulunmak üzere dün Türkiye’yi ziyaret etti. Tatar Ankara’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulundu.

27-29 Nisan’da Cenevre’de düzenlenecek Kıbrıs Konferansında taraflar arasında yakın gelecekte kalıcı bir çözümü müzakere etmek için ortak zeminin olup olmadığı belirlenecek. 53 yıldır süren görüşmelerde Türk tarafı bir ilke imza atarak ‘iki devletli çözüm’ önerecek.

Konferansa BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlık edecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferansın ilk gününde KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüşecek, akşam da delegasyon başkanları onuruna bir resepsiyon verecek.

Kıbrıs’ta Türk tarafı 53 yıl sonra ilk kez ‘iki devletli çözüm’ önerecek

Kıbrıs konferansı Cenevre’de başladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder