1 Mayıs 2021 Cumartesi

ABD’de 3 senatör Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine karşı yasa tasarısı sundu

ABD’de Demokrat Partiye mensup üç senatör, Türkiye’nin insan hakları sicilini iyileştirmemesi durumunda Ankara’ya yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını Kongre’ye sundu. Tasarıda Türk hükumetinin yaptığı ağır insan hakları ihlalleri kapsamlı şekilde anlatılırken bu ihlallere imza atan yetkililere yaptırım çağrısında bulunuluyor.

BOLD -Amerika’nın önde gelen senatörlerinden Massachusetts Senatörü Edward J Markey ve Oregon Senatörleri Ron Wyden ile Jeff Merkley Türkiyedeki insan hakları ihlallerine dair hazırladıkları yasa tasarısını dün Kongre’ye sundu.

Yasa tasarısının, “Türkiye hükümetinin fikir ve siyasi suçluların tutuklanmasından, gazetecilerin siyasi gayelerle gözaltına alınmasından, sosyal medya aracılığıyla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından ve uluslararası olarak tanınan diğer insan haklarının ihlallerinden sorumlu bulunan yetkililerine odaklanacağı” belirtildi.

15 TEMMUZ SONRASI ÖZGÜRLÜKLERİN ÜZERİNE ÇÖKTÜ

19 sayfalık tasarıda, “Ankara’nın 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni soruşturma adı altında 10 binlerce kişiyi gözaltına aldığı ve siyasi özgürlüklerin üzerine çöktüğü” kaydediliyor.

Tasarıda ABD Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’deki siyasi tutukluların serbest bırakılması misyonuyla çalışan sivil toplum kuruluşlarına yardım verme direktifinde de bulunuyor.

Demokrat senatörlerin kaleme aldığı ‘Türkiye İnsan Haklarını Geliştirme Yasa Tasarasında’ AKP hükumetine, “Gazeteciler için oluşan kötü iklimi ciddi bir şekilde iyileştirme” ve “Hükümete bir internet sitesini engelleme veya içeriğini kaldırma hakkı veren yasanın kaldırılması veya düzeltilmesi gibi yollarla internetteki ifade özgürlüğüne yapılan baskıyı kaldırma” çağrıları yapılıyor.

MAGNİTSKY YAPTIRIMI

Tasarıda, “Türkiye’de hükümetin avukatları, hakimleri ve savcıları ayrım gözetmeden yargılamayı durdurması ve tarafı olduğu uluslararası anlaşmalara uyması gerektiği” ifade ediliyor.

Tasarı, belirtilen adımlar atılmazsa Başkan’ın Türkiye’ye Magnitsky Yasası ve Kaşıkçı Yasağı üzerinden yaptırım uygulamasını öngörüyor.

Senatörler, aynı zamanda tasarının kabul edilmesi durumunda Hazine Bakanlığı’nın finansal kuruluşlara, “Türk hükümetinin insan hakları ihlaline destek verecek yönde” hiçbir hamle yapmaması için direktif vermesini de talep ediyor.

ERDOĞAN VE BÜROKRATLARA YAPTIRIM GELEBİLİR

Tasarının yasalaşması halinde başta Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP hükümeti üyeleri ile insan hakları ihlallerine karışan tüm bürokratlara yaptırım uygulanması gündeme gelecek.

 

ABD’de 3 senatör Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine karşı yasa tasarısı sundu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder