6 Nisan 2021 Salı

AB’nin iki en üst düzey yetkilisi Ankara’da neleri konuşacak?

Avrupa Birliği’nin en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Ankara’ya geliyor. AB’nin Türkiye’de son zamanlarda insan hakları alanındaki olumsuz gelişmelere yine cılız bir ses çıkarması bekleniyor.

BOLD – Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bugün Ankara’da Erdoğan’la görüşmelerinin sonunda Türkiye-AB ilişkileri açısından yeni kararların açıklanması beklenmiyor. Ancak 25 Mart’ta AB Konseyi tarafından duyurulan Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve göç mutabakatının yenilenmesi konularında daha somut ifadelerin kullanılması öngörülüyor.

25-26 Mart ABD Liderler Zirvesi sonunda yayımlanan bildiri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı girişimlerde bulunup gerginliği artırmaması karşılığında AB’nin ‘aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir’ bir pozitif gündemi ilerletmesi anlayışını dile getiriyordu. Aynı bildiriye göre AB, ilişkilerde olumsuz bir durum yaşanmaması durumunda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve göç konusunda işbirliği kapsamında sağlayacağı mali destekle ilgili Haziran ayında yapılacak zirvede resmi adımını atacak. AB, Türkiye’nin beklentileri arasında olan vize serbestisi, fasılların açılması konusunda ise yeşil ışık yakmamıştı.

AB’nin Türkiye ile yol haritasını son Mart zirvesinde netleştirdiği için Michel ve Von der Leyen’in ziyaretinde bu nedenle yeni kararların açıklanması beklenmiyor.

Ancak AB liderlerinin Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve göç işbirliğinin devam ettirilmesi konusundaki AB kararlarını daha somut bir çerçevede dile getirebilecekleri, bu kapsamda önümüzdeki sürecin Ankara-Brüksel ilişkileri açısından önemine değinecekleri kaydediliyor.

İNSAN HAKLARI GÜNDEMİ

AB yetkililerin gündeminde başta Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında kapatma talebiyle dava açılmasının istenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı olmak üzere, insan hakları ve demokrasi açısından artan kaygıların da olacağı kaydediliyor. Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin canlandırılması, AB liderlerinin gündeminde olmayan önemli bir konu olarak dikkate çekiyor.

AB’nin son zamanlarda insan hakları alanında meydana gelen olumsuz gelişmelere karşı cılız ses çıkarması ise Türkiye’de ve Ankara’yı yakından takip eden insan hakları kuruluşlarında hayal kırıklığı yaratmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB liderleri Michel ve Leyen’in görüşmesi Türkiye saati ile 13.30’da başlayacak. Görüşmelerin 3 saat sürmesi ve ardından kısa bir basın toplantısı yapılması öngörülüyor.

ABD’nin Türkiye yaptırımları Çarşamba günü devrede

AB’nin iki en üst düzey yetkilisi Ankara’da neleri konuşacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder